Ανησυχία στην ομογένεια – Το κόστος του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ (video και Εντυπωσιακές φωτο)

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ο οποίος αν και έχει την προσωρινή υποστηρίξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου χάνει την στήριξη της Ομογένειας.
    Τόσο για τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και για το γεγονός πως ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου...
στο σημείο μηδέν στο Μανχάταν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί...
ενώ το κόστος του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε στην τελευταία Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μπορεί να φθάσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια, όταν αρχικά είχε υπολογιστεί στα 25 με 30 εκατ. δολάρια.

Η συνεχής αναβολή του έργου, που ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμο το 2017, τώρα αναμένεται για το Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη Δευτέρα, έχει απογοητεύσει και προκαλέσει δυσαρέσκεια στους Έλληνες Χριστιανούς της Ομογένειας.

Το σημαντικό αυτό θέμα και τα όσα άλλα συζητήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανέδειξε, η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας Εθνικός Κήρυκας και ο εκκλησιαστικός συντάκτης Θεόδωρος Καλμούκος από τη Βοστώνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα, η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ξεκίνησε με τον ανεγειρόμενο Ναό του Αγίου Νικολάου και η πρώτη παρατήρηση που έγινε από συνοδικό ιεράρχη αφορούσε την επιλογή του αρχιτέκτονα κ. Καλατράβα, στην οποία ασκήθηκε κριτική διότι αγνοήθηκαν έγγραφες αντιρρήσεις ειδημόνων αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα χριστιανικής τέχνης και ναοδομίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος υποστήριξε ότι δεν έλαβε το έγγραφο με τις αντιρρήσεις του συνοδικού αρχιερέα και στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς την όλη διαδικασία επιλογής αρχιτέκτονα, μέχρις ότου καταλήξει στον κ. Καλατράβα.

Ο Ναός όπως τον σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα

Απέφυγε να πει πόση ήταν μέχρι τώρα η αμοιβή του κ. Καλατράβα και τι υπολείπεται ακόμα για να εξοφληθούν οι υπηρεσίες του. Απέκρυψε και το γεγονός πως ομογενείς Ελληνορθόδοξοι αρχιτέκτονες είχαν προσφερθεί να παράσχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο Ναό.

Επίσης, τέθηκε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να στοιχίζει τόσα πολλά χρήματα ο Ναός του Αγίου Νικολάου, όταν είναι γνωστό ότι είχαν συγκεντρωθεί πολλά χρήματα από εράνους αμέσως μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων; Οταν είναι γνωστό ότι το οικόπεδο επί του οποίου κτίζεται δεν αγοράστηκε, άρα δεν ξοδεύτηκαν χρήματα εκεί; Οταν είναι γνωστό ότι το κτίσμα δεν διαθέτει θεμέλια, αλλά είναι χτισμένο πάνω σε πάρκινγκ, άρα με τον τρόπο αυτό εξοικονομήθηκαν χρήματα; Οταν έχουν εισπραχθεί χρήματα από την πώληση του αέρα (συντελεστή δόμησης) πάνω από τον Ναό; Οταν μιλάμε μόνο για 400 τετραγωνικά μέτρα κτίσμα;

Ακόμα υποβλήθηκαν τα ερωτήματα: Αραγε πώς είναι δυνατόν ένα έργο να ξεκινάει στη μέση του Μανχάταν, χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα για την αποπεράτωσή του; Χωρίς να είναι γνωστό τελικά πόσο θα στοιχίσει και επίσης χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του;

Στα ερωτήματα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επικαλέστηκε τον βαρύ χειμώνα της Νέας Υόρκης, που δεν επιτρέπει να προχωρούν γρήγορα οι εργασίες, αλλά προέβλεψε ότι θα τελειώσει ο Ναός τον Φεβρουάριο του 2019 χωρίς να εξηγήσει πώς θα μπορέσουν εκείνο τον χειμώνα να εργαστεί το προσωπικό.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο βρίσκονταν σε εξέλιξη
 
>>ΒΙΝΤΕΟ<<
 
Στο σημείο που ηλεκτρίστηκε η ατμόσφαιρα ήταν όταν συνοδικοί ιεράρχες ρώτησαν πόσο νομίζει ότι τελικά θα στοιχίσει ο Ναός του Αγίου Νικολάου κι ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «μεταξύ 47 και 80 εκατομμύρια δολάρια». Στο σημείο αυτό, του επισήμαναν πως η διαφορά είναι 30 εκατομμύρια δολάρια, όσος δηλαδή είναι ο προϋπολογισμός του Πατριαρχείου για πέντε χρόνια, και επιπλέον πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση απόκλιση και να μη ξέρετε πόσο θα στοιχίσει; Σε αυτό δεν απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 18 Οκτωβρίου 2014, έγινε η τελετή του αγιασμού και τοποθέτησης θεμελίου λίθου του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν. Η ομώνυμη εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των Δίδυμων Πύργων και τα σχέδια για την κατασκευή του νέου ναού ανέλαβε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είχε αναφερθεί τότε στις προσπάθειες που έγιναν για να ξεκινήσει το έργο, δεκατρία χρόνια μετά την καταστροφή της εκκλησίας, και όπως είχε πει «ο Aγιος Νικόλαος δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους και για όλο τον αμερικανικό λαό». πίσης, δήλωσε ότι ο ναός υπολογίζεται να είναι έτοιμος σε 18 με 24 μήνες και θα κοστίσει η ανέγερσή του 38 εκατομμύρια δολάρια, με χωρητικότητα 150 ατόμων.

Ο παλιός Άγιος Νικόλαος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, πριν καταστραφεί το 2001


pentapostagma.gr

Πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology