Γρήγορα πετάει πίσω δεν κοιτάει (τί είναι;)

Πολλά τα αποφθέγματα , τα λόγια μεγάλων ανδρών και προσωπικοτήτων για τον χρόνο . Είναι και η φωνή της μάνας, που από τότε που η δεύτερη μάνα , η μνήμη την συγκρατά , αυτόν τον χρόνο κυνηγάει …
Σαν να την ακούω : Ο χρόνος είναι χρήμα και εμείς είμαστε φτωχοί , δεν είμαστε για έξοδα !
Ο χρόνος που τον μετράμε,τον διανύουμε, τον προσπερνάμε…
Τον προγραμματίζουμε,τον χρησιμοποιούμε και τον δαπανάμε…Τον χάνουμε,τον νοσταλγούμε και τον σπαταλάμε…Στα όριά του πάντα ζούμε, προσανατολιζόμαστε,κινούμαστε …
Επί του παρελθόντος χρόνου,επί του παρόντος και επί του μέλλοντος …Αρχέγονος χρόνος και έσχατος . Στην μέση ένας κόσμος ! Εγώ και εσύ ! Το μετά, άχρονο,αμέτρητο ,αιώνιο ,ασύλληπτο !Αδάμαστος ο πανδαμάτωρ! Τον είπανε και δραπέτη ! Είναι αυτή η γνωστή σε όλους φιλοσοφική διάθεση ,σαν ίωση εόρτιος, εκεί στις παρυφές του νέου έτους !

Δεν περιμένουν οι καιροί έλεγε ο Θουκυδίδης ! Οι καιροί ου μενετοί ! Fugit inreparabile tempus ο Λατίνος Βιργίλιος ! Φεύγει και δεν επιστρέφει ο χρόνος ! Μα τίποτα από όλα τα σοφά που ακούστηκαν , μέσα στους βραχείς αιώνες που κύλησαν ως σήμερα , δεν μπορούν να μιλήσουν τόσο στην ψυχή , όσο αυτό που το χέρι του Χριστοστόμου Παύλου έγραψε στους Εφεσίους: «Βλέπετε ουν πως ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι , αλλ' ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισί » (Εφ. 5. 15, 16).

Πολύτιμος ο χρόνος και ακριβός !Απρόβλεπτος , δυσεύρετος ,σπάνιος και ταχύς σαν λεπτός ατμός, όπως λέγει ο αδελφόθεος Ιάκωβος στην δική του Επιστολή ! Ατμίδα ολίγον φαινομένη η ζωή και ο χρόνος που κυλά μαζί της ! Παράταση ! Στις πόσες παρατάσεις έχει φτάσει να «παίζεται» η ψυχή μου; Γιατί μια διαρκή παράταση ελέους βιώνουμε όλοι μας , μικροί μεγάλοι , μικρότεροι και μεγαλύτεροι ! Δεν ξεχάστηκε το παραμικρό από όλα ως τα τώρα ζήσαμε ! Σβήστηκαν όλα όσα εν μετανοία εξομολογηθήκαμε ! Μόνα αυτά ! Δεν υπάρχει χρόνος παραγραφής στην Θεία Δικαιοσύνη ! Δεν ξέχασε,μα μακροθύμησε ο Κύριος! Τηλαυγής η εντολή Του , φωτίζουσα οφθαλμούς !Ο νόμος Του άμωμος !Η μαρτυρία Του πιστή σοφίζουσα νήπια !(Ψαλμ.18,8-9) . Παράταση ελέους και χρόνου !


Και εδώ έρχεται να μας συναντήσει το μεγάλο ερώτημα : Έχω άραγε χρόνο μπροστά μου ; Όποιος το αναρωτηθεί τούτο,παραμονή Πρωτοχρονιάς ,την ώρα των βεγγαλικών του γλεντιού και των 52 δαιμόνων στον… πράσινο βόρβορο , κάτι έχει καταλάβει …Εκείνη ακριβώς την ώρα που ένα αθώο τραγουδάκι παιδικό ,φεύγει από όλων μας τα χείλη: …ήρθε ο νέος με τα δώρα με τραγούδια και χαρά …Ξέρουμε όλοι τον πραγματικό συνθέτη και στιχουργό τούτου του τραγουδιού , με μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος όπως το : μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε …ή το : γλέντα τη ζωή , όλοι δυο μέτρα θέλουν γη ! Τώρα μιας και αναφερθήκαμε σε εργάτες του στίχου , να θυμηθούμε κι έναν πραγματικά αξεπέραστο . Τον μεγάλο Γκάτσο που μέσα σε πολλά ουράνια στιχουργήματα,έγραψε και ένα για τον χρόνο:…Χρόνε νυχτοπούλι παγερό,κόβεις με μαχαίρι τον καιρό,γρήγορα πετάς , πίσω δεν κοιτάς τον απάνω κόσμο το μεγάλο…

Είχαν κάποτε λέγεται συνέδριο οι μισόκαλοι δαίμονες ( σ.σ. διασκευή από προφορική διήγηση του μακαριστού Ιεροκήρυκος του Παραδείσου Δημ. Παναγόπουλου) .
Ημερίδα με κεντρικό θέμα : Αποτελεσματικότεροι τρόποι απώλειας της μισητής ανθρώπινης ψυχής. Λίγο πριν εκδοθούν τα τελικά συμπεράσματα του συνεδρίου, μίλησαν οι παλαιοί , οι έμπειροι με αμέτρητες επιτυχημένες αποστολές και αναρίθμητες χαμένες ψυχές στο δολιότατο ενεργητικό τους! Χειροκροτήθηκαν θερμά οι εισηγήσεις τους ! Παλιές αλλά δοκιμασμένες συνταγές,εμπλουτισμένες όμως και ενταγμένες στις απαιτήσεις και στις συνθήκες του σήμερα ! Νεοδαιμονικές ή μεταδαιμονικές δηλαδή !
-Να πείθουμε συνεχώς τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει Θεός ώστε όλα έπειτα να επιτρέπονται ,η μια βασική .
Η δεύτερη θεμελιώδης εισήγηση :
-Να πείθουμε τους άλλους , αυτούς που μας ξεφεύγουν απ την σπορά της Αθεϊας , ότι υπάρχει κάποιος Θεός ,σαν ανώτερη δύναμη ,αλλά ότι δεν υπάρχει ο αρχηγός μας ο διάβολος και η κόλαση ! Ούτε δαιμόνια και πόλεμος αόρατος ! Ότι αυτά είναι για τους φανατικούς και αμόρφωτους Χριστιανούς τους οπισθοδρομικούς τους παλαιοπατερικούς …Ότι μόνο η αγάπη θα τους σώσει και η χορεύουσα φιλανθρωπία τους …Ότι δεν είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας απαραίτητα ! Ότι θα σωθούν μόνο με το κεράκι τους και την καλοσυνούλα τους ! Ότι δεν χρειάζονται ούτε Εξομολόγηση -κυρίως αυτό- ούτε Θεία Κοινωνία… Σύνθημά μας πάντα : Όλα τα εφηύραν οι παπάδες για να κονομάνε ! Βέβαια να μην ξεχνάμε να τους προτρέπουμε να κοινωνούν ανεξομολόγητοι για το καλό …
Τέλειωσαν κάποια στιγμή οι «βαριές» εισηγήσεις . Χειροκρότημα άφθονο , επευφημίες , ζητωκραυγές !
Από την γαλαρία της συνεδριακής στοάς , πετάχτηκε τότε ένας νέος σύνεδρος , νεόκοπος στην ψυχοφθορά και στην πανουργία …Ζήτησε –η αλήθεια με περίσσιο θράσος –τον λόγο αν και δεν ήταν στους εγγεγραμμένους εισηγητές !Έγιναν διαβουλεύσεις στο προεδρείο .
Κάποιοι έφεραν αντιρρήσεις για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας παρέμβασης , αφού η ώρα ήταν ήδη περασμένη και οι σεβάσμιοι αρχιδαίμονες είχαν ήδη μιλήσει .
Τελικώς αποφασίστηκε να δοθούν αυστηρά δύο λεπτά χαριστικώς και καταχρηστικώς προς τις διατάξεις του καταστατικού . Ανέβηκε λοιπόν στο βήμα ο νέος δαίμων .
–Παγκάκιστοι και πανούργοι σύνεδρο ,ξεκίνησε,κακά και ολέθρια όλα αυτά που ακούστηκαν και μπράβο στους προηγούμενους εισηγητές ,αλλά εγώ έχω να προτείνω κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό και άμεσα δραστικό ! Δεν θα πούμε τίποτα από όλα αυτά που οι μεγάλοι μας καθοδηγητές εισηγήθηκαν !Δεν θα ψυθυρίσουμε στους μισητούς ανθρώπους , ούτε ότι δεν υπάρχει Θεός , ούτε ότι δεν υπάρχει διάβολος, ούτε ότι δεν χρειάζονται τα μυστήρια του Μανώλη …Τουναντίον θα τους πούμε ότι όλα αυτά ασφαλώς και υπάρχουν ! Και Εξομολόγηση υπάρχει και Θεία Κοινωνία και είναι αναγκαία !
-Αίσχος , ντροπή σου ! κατεβάστε τον κάτω ! Άρχισαν με άγριες φωνές να φωνάζουν από τις πρώτες σειρές !Κάποιοι κινήθηκαν εναντίον του !
-Σταθείτε , δεν τελείωσα ! Αφήστε με να ολοκληρώσω ! Ναι,θα τους πούμε ότι όλα αυτά υπάρχουν,μα θα προσθέσουμε με τρόπο που να τους πείσουμε κάτι ακόμα …Ότι έχετε χρόνο,έχετε άφθονο χρόνο μπροστά σας , για να τα κάνετε όλα αυτά !
Σείστηκε η αίθουσα από το χειροκρότημα ! Άρχισε να ξαναγράφεται το τελικό συμπέρασμα του συνεδρίου . Ο τίτλος του : Έχετε χρόνο ! Και ο νέος σύνεδρος …πλέον ανήκει στο Δ.Σ….

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ψυχή μας από αυτόν τον τίτλο ! Έχεις χρόνο !Μα και από αυτά που γράφτηκαν στις μέσα σελίδες :Τώρα αγόρασε ηδονή και απόλαυση !Πρόσκαιρο και μάταιο γέμισε την σακούλα σου!
Κάποια στιγμή θα τα δεις και αυτά,τα του Θεού ! Έχεις χρόνο,νέος είσαι ακόμα ! Θα ρθει και η δική τους η ώρα,μα όχι τώρα !Στιχάκι βγήκε πάλι!Θα ρθει και η δική τους η ώρα,μα όχι τώρα,όχι τώρα !
Εξαγοραζόμενοι τον καιρό! Όχι ως άσοφοι μα ως σοφοί ! Πονηρές οι μέρες ! Και ο χρόνος γρήγορα πετάει , πίσω δεν κοιτάει ! Καλή χρονιά ! Καλή μετάνοια!

Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology