Ελιοψωμάκια αφράτα: το νηστίσιμο σνακ που μπορούμε να πάρουμε όλοι μαζί μας την σαρακοστή και όχι μόνο.
ΑΤΟΜΑ:24 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:45 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:15 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:1 ΩΡΑ & 45 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:1 ΩΡΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:45 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:15 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:1 ΩΡΑ & 45 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:1 ΩΡΑ
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ σκληρό αλεύρι
- 650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 480 ml ζεστό νερό
- ½ κγ ζάχαρη
- 12 γρ νωπή μαγιά ή 4 γρ (1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά)
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 κγ αλάτι
- 30 ml (2 ΚΣ) ρακή
- 195 γρ πράσινες ελιές κομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 240 ml ζεστό νερό και μέσα του διαλύω ½ κγ ζάχαρη και τη μαγιά.
- Σε άλλο μπολ αναμιγνύω τα αλεύρια με το αλάτι.
- Προσθέτω 5 – 6 ΚΣ από τα άλευρα στο μεγάλο μπολ με τα υγρά υλικά, φτιάχνοντας ένα ελαφρύ κουρκούτι.
- Το σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.
- Αφού περάσει αυτό το διάστημα και η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί (στην επιφάνεια έχουν βγει μικρές φούσκες) συνεχίζω ρίχνοντας τα υπόλοιπα 240 ml ζεστό νερό, της 2 ΚΣ ελαιόλαδο, τα 30 ml ρακή και έπειτα σταδιακά προσθέτω τα υπόλοιπα άλευρα μέχρι να γίνει μια αφράτη, απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Συνεχίζω το ζύμωμα για 10 λεπτά (αν χρησιμοποιώ μίξερ για 3 λεπτά λιγότερο), βάζω τη ζύμη στο μπολ (αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο), σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη (για 1 – 1,5 ώρα).
- Όταν έχει φουσκώσει, την ξεφουσκώνω με τα χέρια και παίρνω την μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Την χωρίζω σε 12 ίσα μέρη και κάθε ένα από αυτά τα πλάθω απαλά σε μπαλίτσες.
- Ανοίγω την κάθε μπαλίτσα, βάζω από 1 κγ ελιές (περίπου 8 γρ) και κλείνω σχηματίζοντας πάλι μπάλα. Μπορώ να αναμείξω τις ελιές στη ζύμη, στο τέλος, αν θέλω να είναι διάσπαρτες στα ψωμάκια.
- Τοποθετώ τα ελιόψωμα σε λαδόκολλα στο ταψί, σκεπάζω και αφήνω για 30 λεπτά.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 15 λεπτά περίπου.
- Βγάζω και αφού κρυώσουν για 5 λεπτά τα μεταφέρω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
- Αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο ή σακούλα.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Tags:
Μαγειρική