Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το αιμαγγείωμα στο συκώτι

Αρκετές φορές στον υπέρηχο της κοιλιάς περιγράφονται κάποιοι σχηματισμοί στο συκώτι που λέγονται αιμαγγειώματα. Τι είναι τα αιμαγγειώματα; Μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο; Πρέπει να αφαιρεθούν; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιμαγγείωμα στο συκώτι.
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Τα αιμαγγειώματα, αν και χαρακτηρίζονται ως όγκοι δεν πρόκειται για κακοήθεια, αλλά για καλοήθεις σχηματισμούς που δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
Τα αιμαγγειώματα δεν ανευρίσκονται μόνο στο συκώτι, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και οπουδήποτε αλλού στο σώμα.
Τα αιμαγγειώματα στο συκώτι δεν είναι τόσο σπάνια, καθώς ανευρίσκονται περίπου στο 10% των υγιών ατόμων. Τα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι τέσσερις έως έξι φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άντρες πιθανά λόγω των γυναικείων ορμονών που ευνοούν το σχηματισμό και την ανάπτυξή τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αιμαγγειωμάτων του ήπατος δεν προκαλούν κανένα συμπτώματα ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Τα περισσότερα ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον απεικονιστικό έλεγχο της κοιλιάς (υπέρηχος, αξονική τομογραφία) για τη διερεύνηση κάποιας άλλης διαταραχής.
Τα πολύ μεγάλα αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, ειδικά εάν βρίσκονται κοντά σε άλλα όργανα. Έτσι μπορεί να προκληθεί πόνος, ναυτία, ή διόγκωση του ήπατος. Σπάνια, τα μεγαλύτερα αιμαγγειώματα μπορεί να σπάσουν προκαλώντας έντονο πόνο και αιμορραγία εντός της κοιλίας, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τα ηπατικά αιμαγγειώματα δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Σπάνια στις περιπτώσεις όπου οι διαστάσεις του είναι μεγάλες και προκαλεί συμπτώματα μπορεί να απαιτηθεί η χειρουργική αφαίρεσή του.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology