Έφυγε ο παππούλης του Θεού: Στερνό αντίο στον Γέροντα Ντόμπρι [βίντεο]

Ο ιστότοπος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι ογέροντας Dobri Dobrev, γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη μεγάλη του αγάπη και θυσία φιλανθρωπίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον λαό της Βουλγαρίας, έχει αποδημήσεις εις Κύριον. Ήταν 103 ετών.
«Λυπούμαστε που αναφέρουμε ότι ο Dobri Dimitrov Dobre (Γέροντας Ντόμπρι), αγαπημένος από όλους, εκοιμήθη σήμερα», λέει το μήνυμα. Αναφερόταν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Κρεμιόβτσι, στα βορειοανατολικά της Σόφιας.
Το 2013, ο γέροντας Dobri ως μέρος της δημοσκόπησης του Novinite για την σπουδαιότερη προσωπικότητα κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο την κατηγορία του (φιλανθρωπία) αλλά και περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους συμμετέχοντες.
Η απίστευτη εικόνα φιλανθρωπίας, ήρθε στο προσκήνιο όταν αποκαλύφθηκε ότι για χρόνια είχε περπατήσει περισσότερο από 12,5 μίλια για να φτάσει στη Σόφια από το σπίτι του στο χωριό Bailovo να ικετεύσει για χρήματα και στη συνέχεια να τα δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 
Αφού πέρασε χρόνια στην είσοδο του καθεδρικού ναού του Alexander Nevsky, με ένα πλαστικό κύπελλο στο χέρι του, συγκέντρωσε περίπου 40.000 (24.700 δολάρια σήμερα) για τον καθεδρικό ναό στη Σόφια, 10.000 (12.350 δολάρια σήμερα) για τα την Εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Μπαϊλοβό και 25.000 δολάρια (31.000 δολάρια σήμερα) για την αποκατάσταση της Μονής της Θεοτόκου Ελεσνάσκου που βρίσκεται ανατολικά της Σόφιας και της τοπικής εκκλησίας του χωριού Γκορνο Καμάρτση.
Το σώμα του πρεσβύτερου Ντόμπρι τοποθετήθηκε στην Εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου στο οικιστικό του χωριό Bailovo, όπου ζούσε από το 2000, για προσκύνημα. Η εκκλησία παρέμεινε ανοικτή όλη τη νύχτα. Η σορός του θα παραμείνει στην εκκλησία και η κηδεία του θα διεξαχθεί την  Πέμπτη.
 
 
 
Ο Dobri Dimitrov Dobrev γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1914 στο χωριό Bailovo. Ο πατέρας του πέθανε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε το 1940, όταν η Βουλγαρία συμμετείχε στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Μια βόμβα έπεσε κοντά του κατά τη διάρκεια μιας από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σόφια, στερώντάς του σχεδόν όλη την ακοή του. Εκανε τέσσερα παιδιά με τη σύζυγό του, δύο εκ των οποίων επέζησαν.
 
Με τα χρόνια, ο γέροντας έγινε ολοένα και πιο απομονωμένος από τις υλικές πτυχές της ζωής, αφιερώνοντας τον εαυτό του αποκλειστικά στην πνευματική ζωή. Περίπου το έτος 2000, δώρισε όλα τα υπάρχοντά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και άρχισε να ζει σε μια μικρή καλύβα στην Εκκλησία Κυρίλλου και Μεθόδιου στο χωριό του. Εκείνη την εποχή άρχισε να συλλέγει χρήματα για την αποκατάσταση των εκκλησιών και των μοναστηριών σε ολόκληρη τη Βουλγαρία.
Για το πνεύμα της απόλυτης ανιδιοτέλειας και θυσίας κέρδισε τον δημοφιλή τίτλο «Ο Άγιος του Βαΐλοβο».
Ο γέροντας Ντόμπρι ήταν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του 2015, «Ο Σιωπηλός Άγγελος», το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του, καθώς και με τον τελευταίο βασιλιά της Βουλγαρίας.πηγή
 
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology