Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
- 2 μεγάλα μήλα ή 3 μέτρια
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή , αλλά αν δεν έχουμε
- καλή είναι και η λευκή)
- 1 κοφτό κουταλάκι
- σόδα
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι
- 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα, ο χυμός ήταν 100ml)
- 1 και 2/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι
- μπέικιν
- 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
- ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
- Λίγη άχνη για πασμάλισμα
Επί το έργον:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα. Καθαρίζουμε το 1 μεγάλο (ή το 1,5 μεσαίο μήλο) και το κόβουμε σε φέτεςπου βάζουμε στο δοχείο του multi ή του μπλέντερ (μια απ’ όλες τις φορές που έφτιαξα το κέικ, μέτρησα τον πολτό και ήταν περίπου 1 κούπα). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη σόδα , το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα γαλάκτωμα. Αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν τα δυο μείγματα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης. Κόβουμε το υπόλοιπο μήλο σε πολύ λεπτές φετούλες και τις σπρώχνουμε μέσα στο μείγμα να κρυφτούν όσο γίνεται (όχι τελείως).
Ψήνουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου , μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που βυθίζουμε στο κέντρο της φόρμας (μπορεί να έχει λίγη υγρασία λόγω των κομματιών του μήλου, αλλά δεν θα έχει ίχνος χυλού). Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
dogma.gr
Tags:
Μαγειρική