Νηστεία: Είναι απαραίτητη και γιατί

Για ποιο λόγο νηστεύουμε; Είναι απαραίτητο; Γιατί νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή; Ακολουθούν οι απαντήσεις για τις πιο συχνές απορίες σχετικά με την νηστεία.

Νηστεύουμε για να συνηθίσουμε στην εγκράτεια. Για να εξασκήσουμε τον εαυτό μας να συγκρατείται και να μην παρασύρεται στην αμαρτία, στις κακές πράξεις, στους πειρασμούς.
Αν δε νηστέψουμε δε μπορούμε να συγκρατηθούμε και στα άλλα πάθη (ψέματα, κλεψιές, κακές κουβέντες).
Τετάρτη νηστεύουμε σε ανάμνηση της Τετάρτης που πάρθηκε η καταδικαστική απόφαση κατά του Κυρίου και Παρασκευή σε ανάμνηση της ημέρας του θανάτου Του. Οι μοναχοί νηστεύουν, επίσης, και κάθε Δευτέρα σε ανάμνηση της γιορτής των Αγίων Αγγέλων.

Η νηστεία είναι άκρως απαραίτητη για τον άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο συνηθίζει να μην ασχολείται μόνο με τα γήινα. Η νηστεία στην διατροφή προκαλεί την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Τα ψυχικά πάθη, όμως, προκαλούν άλλους είδους τοξίνες, δημιουργούν «πονηρίες» (θυμός, άσχημες σκέψεις, καταχρήσεις, άσχημα νοήματα…), όπως τις ονομάζουν οι Άγιοι. Για να αποτοξινωθεί ο άνθρωπος από αυτές τις τοξίνες οι Άγιοι διδάσκουν Προσευχή. Τις πονηρές σκέψεις θα τις φράζουμε με προσευχή, προσοχή, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία.

Η νηστεία, όμως, δεν είναι απλώς ένας τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Η νηστεία γίνεται για τον θεό και όχι για το στομάχι. Όποιος δε νηστεύει σημαίνει ότι δεν κάνει θυσίες στη ζωή, δεν αγαπά τον Θεό.

dogma

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology