Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Καινοτόμες θεραπείες καρδιοπαθειών διακαθετηριακά

παπαγεωργιου
Στην ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών, διακαθετηριακά και όχι με καρδιοχειρουργική επέμβαση, προχωρά το Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Η Β΄ Καρδιολογική Κλινική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα πραγματοποιούν.. καινοτόμες διακαθετηριακές επεμβάσεις σε ασθενείς με δομικές καρδιοπάθειες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της μη φυσιολογικής ανατομίας και δομής της καρδιάς.
Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Διακαθετηριακής Θεραπείας Δομικών Καρδιοπαθειών εφαρμόζεται εδώ και 2,5 χρόνια με τις επεμβάσεις διακαθετηριακών εμφυτεύσεων βιολογικών αορτικών βαλβίδων (TAVI) και τις συγκλίσεις παραβαλβιδικών διαφυγών και πλέον επεκτάθηκε, από την Παρασκευή 22 Ιουνίου, οπότε πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δυο πρώτες επεμβάσεις διαδερμικών/ διακαθετηριακών συγκλίσεων μεσοκολπικών ελλειμμάτων σε μια 60χρονη και έναν 49χρονο ασθενή.
Οι δυο επεμβάσεις διενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου από τον υπεύθυνο του Προγράμματος, διευθυντή επεμβατικό καρδιολόγο Γεώργιο Μπομπότη και τους συνεργάτες του και άνοιξαν το δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων αντίστοιχων περιστατικών.
Σύμφωνα με τον κ. Μπομπότη, η τεχνική ενδείκνυται για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεσοκολπικό έλλειμμα ή ανοιχτό ωοειδές τρήμα, ενώ για τη διενέργεια της επέμβασης απαιτείται γενική αναισθησία, διασωλήνωση και νοσηλεία μόλις 2 ημερών.

Κατηγορίες ασθενών

Στην περίπτωση των ασθενών με μεσοκολπικό έλλειμμα, δηλαδή τρύπα στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο από τις κοιλότητες (κόλπους) της καρδιάς, γνωστό και ως «μεσοκολπική επικοινωνία», κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που αποκαθιστά το πρόβλημα.  «Με τη χρήση ειδικής συσκευής αποτελούμενης από δυο ‘’ομπρέλες’’ συνδεδεμένες μεταξύ τους, κλείνουμε την ανώμαλη μεσοκολπική επικοινωνία, όπως έγινε στην περίπτωση της 60χρονης», εξηγεί ο κ. Μπομπότης.
Η δεύτερη κατηγορία ασθενών οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση, είναι όσοι έχουν ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο της καρδιάς. Αυτή η επικοινωνία κλείνει αυτομάτως, αλλά στο 25% του πληθυσμού παραμένει ένα μικρό άνοιγμα, συνήθως χωρίς συνέπειες. Στις περιπτώσεις που το ωοειδές τρήμα ευθύνεται για τη δημιουργία προβλήματος, τότε κρίνεται απαραίτητο να γίνει η σύγκλισή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μπομπότης, σε ορισμένους ασθενείς σχετίζεται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως στην περίπτωση του 49χρονου.
Οι ενδείξεις για την διακαθετηριακή θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών δεν σχετίζονται με την ηλικία του ασθενή, ωστόσο σε προχωρημένη ηλικία τίθενται θέματα αιμοδυναμικών επιβαρύνσεων, καθώς η αντιμετώπιση γίνεται πιο δυσχερής. «Στο Νοσοκομείο δεχόμαστε παραπομπές και από άλλα νοσοκομεία, όπου η τεχνική δεν εφαρμόζεται», προσθέτει ο κ. Μπομπότης.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διακαθετηριακών Θεραπειών των Δομικών Καρδιοπαθειών, ο αναπληρωτής συντονιστής, διευθυντής στη Β΄ Καρδιολογική Κλινική Ιωάννης Στυλιάδης υπογραμμίζει:

«Αποτελεί ύψιστη καινοτομία, διότι δίδεται στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες αιχμής, σε υπερσύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα, έτσι ώστε να βελτιώνονται με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών διακαθετηριακά και όχι με καρδιοχειρουργική επέμβαση.
Για την υλοποίησή του απαιτείται και υφίσταται καινοτόμος εξοπλισμός. Επιπλέον, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για την πρωτοποριακή υποστήριξη του προγράμματος, καθώς και η οργάνωση στηρίχθηκαν στην απλόχερη υποστήριξη εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου. Τα αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα των διεθνών και τα οφέλη τα απολαμβάνουν οι ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο».

Πηγή!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology