Υγιής γήρανση: Η συμβολή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Υγιής γήρανση: Η συμβολή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Τόνος, σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος: Όποια και αν είναι η προτίμησή σας, η κατανάλωση.. περισσότερων ψαριών μπορεί να σας βοηθήσει να παραμένετε υγιείς καθώς γερνάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μελέτη διάρκειας 22 ετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερα είναι στο αίμα τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από ψάρια, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 2.600 ενήλικες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε ευρεία μελέτη για την υγεία της καρδιάς. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 74 ετών στην αρχή της μελέτης.
Ως «υγιής γήρανση» ορίζεται το να φτάνει κάποιος σε μεγάλη ηλικία με καλή σωματική και ψυχική λειτουργία και χωρίς να πάσχει από σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
healthy old
Μόλις το 11% των συμμετεχόντων στη μελέτη πέτυχε αυτό τον στόχο, ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη με επικεφαλής τη Heidi Lai.
Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο, οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψιν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων και άλλους παράγοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που στο αίμα τους υπήρχαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από ψάρια, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να γερνούν προβληματικά σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα.
Η ωφέλιμη επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από τα θαλασσινά δεν υποχώρησε στη διάρκεια των 22 χρόνων της μελέτης.
Τα ευρήματα «υποστηρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για αυξημένη κατανάλωση ψαριών από τους ηλικιωμένους», κατέληξε η ομάδα της Lai.
«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αναγνωρίζονται πλέον ως βασικό θρεπτικό συστατικό για την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης», σημειώνει η Melanie Boehmer, διατροφολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.
Ο λόγος είναι ότι «έχουν θετική επίδραση στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις και έχουν νευροπροστατευτική επίδραση στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και άλλες ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ» πρόσθεσε.
Παράλληλα, μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και υποστηρίζουν την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.


Πηγή: healthday
το είδαμε εδώ:onmed

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology