Η Mόσχα φωνάζει «ΑΕΡΑ» για να τιμήσει τους Έλληνες ήρωες του B’Π.Π.

Φωτογραφίες από την ελληνική αντίσταση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα εκτεθούν στη ρωσική πρωτεύουσα, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής συνεισφοράς στην αντιμετώπιση της ναζιστικής Γερμανίας.


Έκθεση με 200 σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από την ελληνική συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνει η εκδήλωση «Ημέρες «Όχι», ελληνική αντίσταση 1940-45», την οποία διοργανώνει το
γραφείο Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα.Η έκθεση πραγματοποιείται στο μουσείο του δήμου Μόσχας στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, και τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα στις 18 Οκτωβρίου.
Με απώλειες, οι οποίες σύμφωνα με ορισμένους απολογισμούς, φθάνουν έως και το 20% του πληθυσμού, αλλά και με τεράστιες υλικές καταστροφές, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την αντίσταση στις δυνάμεις του Άξονα.
Αυτή την, ελάχιστα γνωστή στη Ρωσία, πτυχή της ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες αποτυπώνει η έκθεση, η οποία εκτός των άλλων περιέχει φωτογραφίες από Σοβιετικούς στρατιώτες την περίοδο της κατοχής, αλλά και από την Μητρόπολη της Αθήνας κατά τις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης.
«Γνωρίζοντας τη μεγάλη ευαισθησία που δείχνει ο ρωσικός λαός στο θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρήσαμε σημαντικό να πραγματοποιήσουμε μια έκθεση στη Μόσχα για να προβάλουμε την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο, ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς παρατηρούμε ότι η ρωσική νεολαία αλλά και οι παλαιότεροι δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά» δηλώνει ο προϊστάμενος του γραφείο Τύπου της πρεσβείας, Νέστορας Τυροβούζης.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στο πρόσφατα ψηφιοποιημένο αρχείο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας, ενώ μέρος αυτών παρουσιάστηκε στη μεγάλη έκθεση «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν δύο χρόνια.
Μεταξύ άλλων, «ξεχωρίζουν μία αφίσα όπου η λέξη «ΑΕΡΑ», το ανάλογο του σοβιετικού «Ουρααα», σχηματίζει τα αρχικά της Αμερικής, της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Αγγλίας, οι φωτογραφίες με σοβιετικές σημαίες ανάμεσα στις συμμαχικές σε συνελεύσεις της κυβέρνησης του βουνού στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και άλλες (σ.σ. φωτογραφίες) με Ρώσους αξιωματικούς δίπλα σε Έλληνες στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Αθήνας» σχολιάζει ο κ. Τυροβούζης.
Η έκθεση διοργανώνεται με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ πλαισιώνεται από πλούσιο ηχητικό υλικό της εποχής και τραγούδια.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι θα υπάρξουν διάφορες προβολές με θέμα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική εισβολή, την κατοχική Αθήνα, την αντίσταση και τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.
Δείτε και την σχετική ανάρτηση στο Twitter με την ανακοίνωση της εκδήλωσης :
Grand photo exhibition about the Greek resistance in the #WW2 at the Museum of Moscow, next Friday, 19 Oct. Don’t miss it! pic.twitter.com/2PHKSD95uH
— GreekPressMoscow (@PressGreek) 12 Οκτωβρίου 2018

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology