Στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου εορτάστηκαν με εκκλησιασμό οι Τρεις Ιεράρχες

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Εκκλησιαστικό χαρακτήρα, δε συνέβηκε αυτό εκτεταμένα στην Ελλάδα, είχε ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στα ελληνικά..
σχολεία της Βορείου Ηπείρου, όπως και στα εκπαιδευτήρια, που έχει ιδρύσει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στην περιοχή.

Επίκεντρο των λατρευτικών και σχολικών εκδηλώσεων ήταν η Δερβιτσάνη Δρόπολης, όπου στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου και παρόντος του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο Λάμπρου Κακκίση, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκαπιδευτικών.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στους Αγίους Σαράντα, στη Λειβαδιά, στο Δέλβινο, στη Χειμμάρα κ.λπ. Τα ανθηρά πρόσωπα των νέων στη Βόρειο Ήπειρο φανέρωσαν ότι ζητούν επίμονα να αντλήσουν πολύτιμους θησαυρούς για τη δική τους ζωή από τη ζωή των Τριών Ιεραρχών.

Στο έργο, όπως το προβάλλει η εκκλησιαστική παράδοση, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου βλέπουν φως, που δείχνει το δρόμο, παρακολουθούν ισχυρές ακτίνες, που διαπερνούν τα απόκρυφα της καρδιάς τους και τους δίνουν κατευθύνσεις. Παράλληλα αναγνωρίζουν στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες την αληθινή, την πλήρη σοφία, που δεν είναι άλλη από την αλήθεια του Θεού.

Την ανθρώπινη σοφία οι Μεγάλοι αυτοί Πατέρες την υπέταξαν στη θεία σοφία, που μπροστά της κάθε άλλη σοφία φαντάζει σαν μωρία.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

Κατά τον εκκλησιασμό των μαθητών/τριών στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δερβιτσάνης μίλησε ο θεολόγος Ιωάννης Καραμήτρος, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην αναζήτηση και στη δημιουργία της πραγματικής παιδείας.

Στη γιορτή των μαθητών/τριών του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που έγινε στο πνευματικό κέντρο και περιλάμβανε ποιήματα, κείμενα, θεατρικά στιγμιότυπα και ψαλμωδίες, ο αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Μεγάλοι Ιεράρχες και Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι μορφές, που χάνονται στα βάθη της ιστορίας, αλλά είναι και σύγχρονες.

Η διδασκαλία και η ζωή τους έχουν διαρκή επικαιρότητα. Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, όσο και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακκίσης, σημείωσαν ότι οι Τρεις Ιεράρχες, τους οποίους έχει ως πρότυπά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με το φωτεινό παράδειγμά τους, με την ακέραια και ασυνθηκολόγητη ζωή τους, με την αγιότητά τους, δείχνουν την πορεία, που αναδεικνύει τον άνθρωπο προσωπικότητα ολοκληρωμένη ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Εψάλη στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δερβιτσάνης συγκινητικό αρχιερατικό μνημόσυνο για τους δασκάλους και καθηγητές, που έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές και τις εξορίες τη σκοτεινή περίοδο του αθεϊστικού καθεστώτος.

Ακολούθησαν την ελευθεροφροσύνη των Τριών Ιεραρχών και έγιναν θύματα στο βωμό του χρέους, κάνοντας την πνιγηρή από τις αναθυμιάσεις του ψεύδους και των συμβιβασμών ατμόσφαιρα να αρωματιστεί από το ευωδιαστό θυμίαμα της θυσίας τους.

Άλλωστε και οι Γρηγόριος, Βασίλειος και Ιωάννης ήταν ασυμβίβαστοι με οποιαδήποτε σκοπιμότητα και έτοιμοι να θυσιαστούν για την πίστη.

Και πραγματικά, αναρωτιέται κανείς, το ηρωικό πνεύμα των Πατέρων της Εκκλησίας υπάρχει και στις ημέρες μας; Υπάρχει η αντίστασή τους στην ηθική κρίση και σήψη; Καίει η φλόγα της αγάπης τους για το Χριστό;πηγή: Ρομφαία

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology