Όλα τα ονόματα των υποψηφίων που ακούγονται για τις προς πλήρωση Μητροπόλεις, Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μπροστά στο δίλημμα να συγκαλέσει ή όχι Ιεραρχία –
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Τί θα κάνει τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, τον Μάρτιο, αφού ο Φεβρουάριος έφυγε ανεπιστρεπτί, ή θα περιμένει για αργότερα;

Το ερώτημα αυτό που κυριαρχεί στις σκέψεις των εκκλησιαστικών παραγόντων θα απαντηθεί την προσεχη εβδομάδα κατά την οποία συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην οποία θα εκφράσει ο Αρχιεπίσκοπος την βούλησή του.
Τα θέματα που θα τεθούν στην βάσανο της Ιεραρχίας, οποτεδήποτε και αν συγκληθεί αυτή , είναι σημαντικά. Από τη μιά έχουμε την αντιμέτωπιση της συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση για το μισθολογικό ,μετά μάλιστα από την διακοπή των συνομιλιών με την κυβέρνηση απο την ορισθείσα επιτροπή. Και ασφαλώς εκκρεμεί να δοθεί τεκμηριωμένη θέση της Εκκληαιας της Ελλάδος για το Ουκρανικό που ταλανίζει την Ορθοδοξία.
Κοντά σε αυτά τα δύο σοβαρά θέματα η Ιεραρχία θα κληθεί να εκλέξει και νέους Μητροπολίτες.
Ήδη οι Μητροπόλεις Σισανίου και Γλυφάδας περιμένουν εναγωνίως τον επόμενο ποιμενάρχη τους, ενώ όπως όλα δείχνουν είναι θέμα ημερών η Μητρόπολη Περιστερίου να κενωθεί, μετά την υποβολή παραίτησης του Γέροντα Χρυσοστόμου, την οποία λέγεται ότι θα προσκομίσει ο Αρχιεπίσκοπος στην προσεχή ΔΙΣ Μαρτίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Για τις τρεις κενές Μητροπόλεις με τη σειρά που θα γίνουν οι εκλογές η κατάσταση των υποψηφιοτήτων έχει διαμορφωθεί ως εξής:
•Για την Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης αρχικά είχε ακουστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιθυμούσε να στείλει κληρικό από τα γραφεία της Συνόδου για να αναπνεύσει λίγο η επετηρίδα. Είχε ειπωθεί μάλιστα ότι επιθυμούσε την προαγωγή του Γραμματέως Β Αρχιμ. Ιερωνύμου Κάρμα, μια και είχε προαχθεί ο τότε Γραμματέας Α Ιερώνυμος Νικολόπουλος σε Μητροπολίτη Λαρίσης. Ωστόσο το σενάριο αυτό εξέπνευσε σχετικά νωρίς, μπροστά στην ισχυρή όπως αποδεικνύεται υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά. Ο Σεβ. Καστορίας Σεραφείμ, τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σισανίου, το έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο ευθύς εξ αρχής για τη συγκεκριμένη μικρή και προβληματική για περαιτέρω ανάπτυξη Μητρόπολη . Δεδομένου ότι γειτνιάζει με την Καστοριά καθίσταται προδήλως φανερό ότι όπως μέχρι τώρα συμπαρίστατο η Μητρόπολη Καστορίας στον αείμνηστο Παύλο σε κάθε θέμα που προέκυπτε, το αυτό θα πράττει και τώρα, αν μάλιστα είναι να εκλεγεί Μητροπολίτης ο π. Αθανάσιος Γιαννουσάς, κληρικός με ευρεία μόρφωση και με αγιότητα βίου.
Κοντά στην παραπάνω υποψηφιότητα πρέπει να πούμε ότι ακούστηκε και το όνομα του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοδωρόπουλου, του τελευταίου πρωτοσυγκέλλου του Αρχιεπισκόπου όσο ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας που υπηρετεί στη Σύνοδο από την εποχή Χριστοδούλου . Είναι ο τελευταίος εκ των κληρικών της Βοιωτίας που δεν προήχθη και αυτό φροντίζει να το υπενθυμίζει στον Αρχιεπίσκοπο ο Σεβ. Σύρου Δωρόθεος ο οποίος επιθυμεί την αποκατάσταση του π. Φιλοθέου., έστω και ως Επισκόπου.
• Για την Μητρόπολη Γλυφάδας τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Σε μία φυσιολογική Εκκλησία τον πρώτο λόγο ως υποψηφιος θα έπρεπε να τον έχει ο Πρωτοσύγκελλός της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος, διευθυντής υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας . Οι πληροφορίες μας λένε ότι για πρώτη φορά άρχισε να απασχολεί σοβαρά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και η περίπτωση της υποψηφιότητας του Αρχιμ. Αλεξίου αν όχι για την εν λόγω Μητρόπολη, τουλάχιστον για κάπου αλλού ή έστω να εκλεγεί Επίσκοπος .
Από την πρώτη στιγμή όμως ακούστηκε οτι επιθυμία του Αρχιεπισκοόπου είναι να αποκαταστήσει τον Θεοφ. Επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο δικό του παιδί, από τα χρόνια της Βοιωτίας, τον οποίο έχει αδικήσει. Αυτό που είναι και έχει ο Αγαθάγγελος το οφείλει κατ´αρχήν στον τότε Θηβών Ιερώνυμο και στη συνέχεια στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.Και οι δύο Προκαθήμενοι τον ευεργέτησαν και αυτό ο Αγαθάγγελος δεν το ξεχνά. Ο Ιερώνυμος ως Αρχιεπίσκοπος , ωστόσο,, στα 11 χρόνια που διοικεί την Εκκλησία δεν πρόσθεσε τίποτα παραπάνω σε αυτά που ήδη κατείχε ο Θεοφ. Φαναρίου, ο οποίος τυγχάνει πνευματικό ανάστημα του Ιερωνύμου. Αντιθέτως έδωσε κεντρικές και νευραλγικές Μητροπόλεις σε κληρικούς που δεν τους είχε ιδιαίτερη υποχρέωση και εκ των υστέρων έδειξαν τον πραγματικό αχάριστο εαυτό τους. . Επίσης έχει ακουστεί το όνομα του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου ως ενδιαφερομένου για την εν λόγω Μητρόπολη. Ο Σαλώνων είναι διευθυντής της ΕΚΥΟ και το όνομά του ακούστηκε ηχηρά την ημέρα της επίμαχης συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό όταν ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα απεκάλεσε τον Αντώνιο «τσάρο των οικονομικών της Εκκλησίας» που ανησυχεί για την πορεία των οικονομικών και του διαμαρτύρεται .
Τέλος,το όνομα του Αρχιμ.Νικοδήμου Φαρμάκη, υπευθύνου του ιδρύματος Κόκκορη και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου τα τελευταία χρόνια, (προερχομένου από το φυτώριο κληρικών της πάλαι ποτέ «Χρυσοπηγής»), έχει μπεί στο κάδρο των υποψηφιοτήτων για τη Γλυφάδα.
Οι πληροφορίες θεωρούν ως βάσιμη τη φήμη που θέλει τον Αρχιεπίσκοπο να προωθεί τον π. Νικόδημο σε μία πιο επιτελική θέση της Εκκλησίας, αλλά προς το παρόν, λένε οι ίδιες πληροφορίες, προηγούνται οι αρχαιότεροι.
Θα δούμε προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα έως ότου φθάσουμε στην τελική ευθεία.
• Για την Μητρόπολη Περιστερίου τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει από καιρό. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Γέρων Μητροπολίτης Χρυσόστομος δεν έθεσε κάποιο βέτο για πρόσωπα, ούτε ζήτησε την προαγωγή συγκεκριμένου δικού του κληρικού, αυτό λύνει τα χέρια του Αρχιεπισκόπου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει εκφραστεί από καιρό για το θέμα αυτό και όλα δείχνουν ότι επιθυμεί να απαλλαγεί πλέον από τον παρόντα Αρχιγραμματέα και να προωθήσει την προαγωγή σε Μητροπολίτη του Επισκόπου Μεθώνης Κλήμεντος .
Και η υποψηφιότητα αυτή είναι ισχυρή δεδομένου ότι ο εν λόγω επίσκοπος είναι Αρχιγραμματέας της Συνόδου, θέση ιδιαιτέρως προβεβλημένη η οποία πάντα εξασφαλίζει ρεκόρ ψήφων στους υποψήφιους που έχουν ως σημείο εκκίνησης την Αρχιγραμματεία. Επομένως η εκλογή του θεωρείται κάτι παραπάνω από βεβαία.
Επίσης να πούμε ότι καταβλήθηκε τεχνιέντως προσπάθεια από ανθρώπους που συνομιλούν με τον Αρχιεπίσκοπο να αλλάξει γραμμή για το Περιστέρη την τελευταία στιγμή και να τεθεί σε πρώτη γραμμή η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Διαυλείας Αλεξίου , Διευθυντή της Ριζαρείου και πνευματικού αναστήματος του πρώην Τρίκκης Αλεξίου τον οποίο όλως αιφνιδίως επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος στα Τρίκαλα. Ίσως για να πει στον Γέροντα Ιεράρχη και φίλο του ότι η υποψηφιότητα του Αλεξίου δεν τραβά. Εξάλλου υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει νομικό κώλυμα αν τεθεί η υποψηφιότητα αυτή αφού μπορεί να μην τηρεί τις προϋποθέσεις εκλογής που επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης , αφού ο εν λόγω Ιεράρχης προέρχεται εκ των εξωκλιματικών Ιεραρχών.
Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής. Μένει να δούμε τί θα πεί ο Αρχιεπίσκοπος προς τους Αρχιερείς ως επίσημη γραμμή και θέση γεγονός που θα επηρεάσει μεγάλο αριθμό Ιεραρχών, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
πηγή: www.exapsalmos.gr

πηγή: simeiakairwn.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology