Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου(Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος) Αίγινα.


Στο χωριό Κοντός, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αίγινας, στην περιοχή Ξάντος, απέναντι από τη μεσαιωνική Παλιαχώρα, βρίσκεται η ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Η μονή είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή του Αγίου Νεκταρίου και προσελκύει χιλιάδες..
πιστών από όλη την Ελλάδα.
(Αν σας αρέσει η ανάρτηση μας παρακαλώ κοινοποιήστε το βοηθήστε και εσείς να ενημερωθεί ο κόσμος για τα Ιερά Προσκυνήματα, ευχαριστώ πολύ π.Νικόλαος Καζακίδης.)
Στη βυζαντινή εποχή υπήρχε στην ίδια θέση μονή αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, που σύμφωνα με την παράδοση είχε ιδρύσει τον 10ο αιώνα η Οσία Αθανασία, η οποία καταγόταν από τη γειτονική Παλιαχώρα. Η ιστορία της μονής, όμως, συνδέθηκε με τον επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο, που ήλθε στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα αναζητώντας έναν τόπο για να ιδρύσει μοναστήρι και να μονάσει ο ίδιος. Επέλεξε αυτή τη θέση, που σχετιζόταν με τη θρησκευτική ιστορία του νησιού, και το 1904, ενώ ήταν διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα, ξεκίνησε να αναστηλώνει το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα, και ίδρυσε τη γυναικεία μονή που αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1907, και ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του και εγκαταστάθηκε στη μονή, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έως τον θάνατό του, το 1920. Επειδή η μονή ήταν γυναικεία, ζούσε σε μικρό σπίτι έξω από τον χώρο της, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα.
Αρχιτεκτονικά το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της βασιλικής και είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Δίπλα του προσαρτήθηκε αργότερα μικρότερος ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει ναΐσκος με τον τάφο του, κάτω ακριβώς από το πεύκο που είχε φυτέψει ο ίδιος. Δίπλα στη μονή δεσπόζει ένας από τους μεγαλύτερους και μεγαλοπρεπέστερους ναούς της Ελλάδας, ο σύγχρονος ναός του Αγίου Νεκταρίου.
Η μονή πανηγυρίζει δύο φορές, στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησης του Αγίου Νεκταρίου, και στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του.
Τηλέφωνο Μονής: 22970 - 53806

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, υπήρχε αρχικά στα χρόνια του Βυζαντίου, ένα άλλο Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή, στο οποίο ασκήτεψε η Οσία Αθανασία.

Αυτό το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος Νεκτάριος στα 1904 να αναστυλώσει και να στεγάσει τη Μονή της Αγίας Τριάδας. Οι εργασίες αναστύλωσης διήρκεσαν τρία χρόνια, από το 1904 έως και το 1907. Ενα χρόνο αργότερα, στα 1908, αποσύρθηκε στη Μονή ο Άγιος Νεκτάριος όταν παραιτήθηκε από την θέση του διευθυντή της Ριζαρείου.

Την νεοϊδρυθείσα Μονή στελέχωσαν ορισμένες από τις πνευματικές θυγατέρες του Αγίου Νεκταρίου με προεξέχουσα τη μοναχή Ξένη, ανέλαβε καθήκοντα ηγουμένης της Μονής.

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στην Θράκη το 1846 και το 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου και το 1904 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα. Ο Άγιος Νεκτάριος "κοιμήθηκε" στις 9 Νοεμβρίου του 1920, το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για 21 ολόκληρα χρόνια και το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963. Αυτές είναι και οι δύο ημερομηνίες εορτασμού της μονής: στις 9 Νοεμβρίου (κοίμηση Αγίου Νεκταρίου) και στις 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή Ι. Λειψάνων), οπότε και συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Μοναστηρίου του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το Μοναστήρι. Θεμελιώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 1908 από τον Αγιο Νεκτάριο, είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο με βυζαντινές εικόνες καθώς επίσης πολλά τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα. Στις μέρες μας κολλητά σε αυτόν τον ναό υπάρχει ένας άλλος, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο, και λίγο πιο εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι με τον τάφο του Αγίου.

Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα, απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας και είναι γυναικεία Μονή στην οποία ζουν 14 μοναχές. Η Μονή ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στις μέρες μας είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο αποτίοντας φόρο τιμής στο νεότερο Άγιο της πίστης μας.

πηγή: 
Θρησκευτικός Τουρισμός Ιερά Προσκυνήματα-Religious-Tourism

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology