Η Ιεραρχία καλείται να φανεί αντάξια της θείας αποστολής της…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
«Ο Θεός να σε φυλάει από το αρβανίτικο πείσμα», έλεγε με κάθε ευκαιρία ο αείμνηστος Γέρων Κορίνθου Παντελεήμων και περιέγραφε.. με τον τρόπο αυτό τον εαυτό του.
Μπροστά σε μία παρόμοια τακτική βρισκόμαστε και τώρα ενόψει των εκλογών νέων Ιεραρχών την επόμενη βδομάδα κατά την οποία θα συνέλθει η Ιεραρχία προκειμένου να πληρώσει τρείς κενές Μητροπόλεις και να εκλέξει και τρείς νέους βοηθούς Επισκόπους.
 Οι εκλογές τόσο για την Μητρόπολη Σισανίου όσο και για την Μητρόπολη Περιστερίου δεν φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεδομένου ότι όπως όλα δείχνουν οι έχοντες το πρόκριμα υποψήφιοι Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς για την Μητρόπολη Σισανίου και Επίσκοπος Μεθώνης για την Μητρόπολη Περιστερίου , θα εκλεγούν, εκτός απροόπτου, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
 Εκεί που το τοπίο είναι ακόμη θολό και γίνεται ολοένα και θολότερο είναι στην πλήρωση της Μητρόπολης Γλυφάδας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στην υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου παρά το νομικό κώλυμα που υπάρχει και στην εξίσου ισχυρή υποψηφιότητα του Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου . Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις Ιεραρχών του περιβάλλοντός του ο Αρχιεπίσκοπος δεν δέχθηκε μέχρι τώρα να αλλάξει κατεύθυνση και επιμένει στην γραμμή του. Δεν αποδεικνύεται η στάση αυτή του Αρχιεπισκόπου να εντάσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο ενός ιδιότυπου τακτικισμού που ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ανάλογες περιπτώσεις και κυρίως όταν θέλει να αιφνιδιάσει.
Είναι νωπές οι μνήμες που έχουμε από την συμπεριφορά που επέδειξε λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση δίκην διαγγέλματος με τον Πρωθυπουργό της περίφημης συμφωνίας.

Έως την προηγούμενη έδειχνε ανυποψίαστος για όλα όσα θα συνέβαιναν λίγες ώρες αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την περίφημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που λίγο έλλειψε να φέρει τα πάνω κάτω. Λίγο ακόμη και θα ρωτούσε τους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να του αποσπάσουν κάτι για τη συνάντηση να του πούν
πώς πάνε στα …Οινόφυτα!!
Με τον ίδιο τρόπο, να έχει δηλαδή τα χαρτιά του κλειστά έως την τελευταία στιγμή, πορεύτηκε και κατά την πλήρωση της Μητρόπολης Μεγάρων.

Έως την παραμονή έβγαινε από το αρχιεπισκοπικό γραφείο ότι το «χρίσμα» είχε δοθεί στον Χ υποψήφιο και την ίδια ημέρα της εκλογής έπεσε νέα υποψηφιότητα η οποία διαδόθηκε αστραπιαία απο τους επιτελείς του Αρχιεπισκόπου και εννοείται ότι υπερίσχυσε στην ψηφοφορία.
Ίσως να βρεθούμε και πάλι προ μιας παρόμοιας εκπλήξεως αν δεν αφεθεί η εκλογή αυτή να κυλήσει ομαλά και να ισχύσει η γνώμη των πλειόνων ώστε
να βγεί λευκός καπνός από το Μεγάλο
Συνοδικό.

Η υποψηφιότητα που οι εκκλησιαστικές φήμες έλεγαν ότι πρόκειται να μπεί ως «σφήνα» για την Μητρόπολη Γλυφάδας, από ισχυρό Μητροπολίτη με στόχο να προωθήσει συνεργάτη του κληρικό δεν ευοδώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Όπως αποδεικνύεται η εκλογή για την Μητρόπολη Γλυφάδας έχει πολλές παραμέτρους και μάλιστα διαθέτει αθέατες πλευρές και πτυχές οι οποίες υποκρύπτουν συμφέροντα που δεν μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι. Το όλο σκηνικό μου θυμίζει την εκλογή για την Μητρόπολη Φιλίππων και τα όσα διέρρεαν οι καλοθελητές και μάλιστα της Αρχιεπισκοπικής αυλής (για τα μάρμαρα της Θάσου κλπ).
 Χαρακτηριστική είναι η άποψη πολιού και μάλιστα ισχυρού Ιεράρχη της Εκκλησίας μας που κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα εξ αφορμής των όσων λέγονται και ακούγονται για την εν λόγω Μητρόπολη μας είπε δύο απόψεις που πρέπει να μας προβληματίσουν. Για τον Αρχιεπίσκοπο:
Ο Αρχιεπίσκοπος, μας είπε,είναι στη μέση και ακούει από το ένα αυτί, την μία ομάδα που τον επηρεάζει και από το άλλο την άλλη. Οπότε τη μία νομίζουν ότι υπερισχύουν οι μεν και την άλλη οι άλλοι. Εξαρτάται σε ποιό «αυτί» του τα λένε για να δούμε αν τα ακούει κανονικά ή κάνει ότι τα ακούει.
Αν δεν ισορροπήσει όλο αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα και μάλιστα σοβαρά, προς το συμφέρον της Εκκλησίας μας.

Και για την πλήρωση της Μητρόπολης Γλυφάδας:
 Εδώ γίνεται πόλεμος συμφερόντων μεγάλων γιγάντων! Και καλόν είναι στην
περίπτωση αυτή εμείς τα βατράχια να προσέχουμε και γιαυτό να απέχουμε!
Το θέμα της εκλογής Επισκόπων οδεύει προς την κάλπη όπως το έχουμε αναλύσει. Αν η Ιεραρχία εγκρίνει κατά πλειοψηφία τις εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου τότε θα προκύψουν δύο Επίσκοποι: ο Αρχιμ. Θεόκλητος Ντούλιας για την Μητρόπολη Μαντινείας και ο Αρχιμ. Αγάπιος Δρίτσας για την Μητρόπολη Κορίνθου. Επίσης θα εκλεγεί και ένας Επίσκοπος ως βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω. Εδώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο. Είναι καθαρά ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο Αρχιεπίσκοπος το ποιόν θα επιλέξει ως νέο βοηθό μεταξύ του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοδωροπούλου που είναι παλαιός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παναγοπούλου, Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας. Κυριακή- εν προκειμένω Πέμπτη- κοντή γιορτή !

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Ιεραρχία αυτή δεν θα είναι μία εύκολη και συνηθισμένη Ιεραρχία ή έστω μια Ιεραρχία που θα περάσει απαρατήρητη. Και το σίγουρο είναι οτι θα δημιουργήσει εντάσεις και πονοκεφάλους.

Τόσο το θέμα των εκλογών Μητροπολιτών και Επισκόπων όσο και το προς συζήτηση θέμα το οποίο θα εισηγηθεί ο Σεβ.Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος μετά τις συνομιλίες που είχε η Επιτροπή Διαλόγου με την Κυβέρνηση θα προκαλέσει τριγμούς που σίγουρα θα επιφέρουν συνέπειες.
Αλλά και το θέμα για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας και η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος επ´αυτού, μπορεί να το έκρυψαν προς το παρόν κάτω από το χαλί του Μεγάλου Συνοδικού και επισήμως να περιμένουν τις αρμόδιες Επιτροπές να αποφανθούν για να πάρει θέση η Ιεραρχία, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά βεβαιότητος ότι δεν θα έλθει στο προσκήνιο νωρίτερα από τον χρόνο που σκοπίμως μετετέθη για να συζητηθεί!
Το θέμα αυτό μοιάζει με χάσμα θρυαλλίδος και αν δεν το δούμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα θα αποτελέσει την αρχή εξελίξεων που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιές θα είναι αλλά
και τον αντίκτυπο που θα προκαλέσουν.

Κυκλοφορεί ευρέως πάντως η πληροφορία ότι οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών θα καταθέσουν συνταραγμένα αίτημα προς την Ιεραρχία με το οποίο θα ζητούν την επίσπευση της συζήτησης επί του θέματος αυτού και τη λήψη μιας απόφασης η οποία θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για το Οικουμενικό Πατειαρχείο.
Το σίγουρο είναι ότι όλοι θέλουμε η Ιεραρχία να φανεί αντάξια της θείας αποστολής της και να ανταποκριθεί με σοβαρότητα στις προκλήσεις των καιρών.
Πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει έναντι του χριστεπωνύμου πληρώματος, ώστε οι νέοι Ιεράρχες που θα εκλεγούν να είναι σοβαροί, οι οποίοι θα εργαστούν με ζήλο και αφοσίωση προς το συμφέρον της Εκκλησίας μας.
Στο θέμα της συμφωνίας με την κυβέρνηση πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος όχι μόνο διότι είναι απαράδεκτο να εξοστρακιστεί ο κλήρος από την ενιαία αρχή πληρωμών αλλά διότι ο τρόπος που έγινε όλο αυτό ήταν προσβλητικός του κύρους και της προσφοράς της Εκκλησίας και του ιερού κλήρου προς την πατρίδα μας.
Για το Ουκρανικό, η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να αποδείξει στην Μητέρα Εκκλησία ότι είναι αληθινή θυγατέρα της και όχι μητροκτόνος. Το Οικουμενικό Πατριαχείο έχει ανάγκη να του συμπαρασταθούμε σε αυτό τον ανηφορικό δρόμο που είναι ένας δρόμος γεμάτους με διαβόλους και τριβόλους μεγάλων συμφερόντων.
Και η «μικρά ζύμη» του Φαναρίου μπορεί να μοιάζει αδύναμη για να αντιμετωπίσει τις δολιότητες που εξυφαίνουν οι Ρώσοι αλλά είναι πολύ ικανή για να δείξει ότι η μεγαλοσύνη της Εκκλησίας μας δεν μετριέται ούτε με τα στρέμματα, ούτε με το χρήμα ,αλλά με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με την αληθινή πίστη.
Η Ιεραρχία που συνέρχεται την προσεχή Τρίτη, έχει να αποδείξει πολλά πράγματα. Και οι Ιεράρχες μας όλοι, παρόντες και μέλλοντες, έχουν μεγάλη ευθύνη.
Περιμένουμε να μας αποδείξουν ότι δεν πορεύονται κερδίζοντας χρόνο και απολαμβάνοντας την Αρχιερωσύνη τους αλλά διότι ξέρουν ότι «οι καιροί ού μενετοί».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology