Στην πλατεία Αριστοτέλους οι Λαζαρίνες της Αιανής Κοζάνης

Η Δημοτική Κοινότητα Αιανής Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" και το Σύλλογο Γυναικών Αιανής, κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, διοργανώνουν..
το λαζαρίνικο έθιμο και το τρενό χορό «Τσιντσιρό».
Οι συνεχιστές, κυρίως οι απλές γυναίκες της Αιανής, οι οποίες έμειναν δεμένες στα ρίζες της παράδοσης, κατάφεραν να διατηρήσουν το χρώμα και το χαρακτήρα της κουλτούρας, αγνώστων από αστικές επιρροές, προσδίδοντας έτσι γραφικότητα, ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.

Τραγουδούν αντιφωνικά με μεράκι και αυθεντικότητα τα «Λαζαριάτικα» τραγούδια.Ένας κύκλος μονοφωνικών τραγουδιών, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, που το καθένα χωριστά, αποτελεί ένα μικρό αλλά ολοκληρωμένο έργο, με τα δικά του μουσικά ιδιώματα και ιδιότυπη τεχνική.
Στο πλαίσιο της προώθησης και της ανάδειξης του εθίμου των Λαζαρίνων της Αιανής και εκτός των ορίων του Νομού Κοζάνης, 100 γυναίκες της Αιανής, όλων των ηλικιών, ντυμένες με τις πανέμορφες, μορφοκεντημένες, πολύχρωμες φορεσιές τους, θα τραγουδήσουν μέρος των «Λαζαριάτικων» τραγουδιών την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16:00 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου.
Οι λαζαρίνες της Αιανής θα ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγίας μέσα στον Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια θα χορεύουν και θα χορέψουν στον αληθινό χώρο του Αγίου Κλήρου.
17:00 Πλατεία Λευκού Πύργου, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, οδός Αριστοτέλους (συμβολή με την οδό Τσιμισκή), Λαδάδικα.
Οι Λαζαρίνες της Αιανής θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μέρος των «Λαζαριατικών» τραγουδιών.

18:00 Πλατεία Αριστοτέλους. Οι λαζαρίνες της Αιανής παρουσιάζουν το τρενό χορό «Τσιντσιρό».



ΠΗΓΗ
http://www.thestival.gr/

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology