Οδοιπορικό στο Χωριό Τραπεζίτσα του Δ. Βοΐου Ν. Κοζάνης

Δείτε ένα αυτό το οδοιπορικό σε ένα ακόμα Χωριό από την Β. Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία. Το Χωριό Αυτό Ονομάζεται "Τραπεζίτσα" και ανήκει στο Δήμο Βοΐου του Ν. Κοζάνης.
Ιστορικά στοιχεία από τον κ. Βασίλειο Τζημούρτα,  που δέχτηκε να μας μιλήσει και στην κάμερα και τον ευχαριστούμε.

Δείτε το Βίντεο:
Επίσης να ευχαριστήσουμε και την κ. Αγνή Τσιαούση για τα παρακάτω στοιχεία που μας έστειλε για τον ενοριακό Ναό του Χωριού, Άγιο Γεώργιο:
 "Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας γραφικός ναός που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού της Τραπεζίτσας Βοΐου και αποτελεί τον πολιούχο της. Χτίστηκε λίγο πριν την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. 

Εκείνη την περίοδο στο χωριό ζούσαν 7 οικογένειες Ελλήνων που δούλευαν στα τσιφλίκια του Μπέη. Όταν πλέον οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι σύντομα η περιοχή θα απελευθερωνόταν ,άρχισαν να πουλάνε στους Έλληνες τα τσιφλίκια. Έτσι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν άλλες 15 ως 20 οικογένειες Ελλήνων που είχαν αγοράσει τα τσιφλίκια της περιοχής. 
Όπως ήταν φυσικό οι χριστιανικές αυτές οικογένειες ήθελαν να έχουν την εκκλησιά τους για να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Γύρω στο 1910 εγκαινιάστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Τα χρήματα για την ανέγερση του ναού δόθηκαν από δωρεές των ίδιων των χωριανών καθώς και άλλων από τα γύρω χωριά. Επίσης χρήματα στάλθηκαν και από έναν σύλλογο ομογενών της Αμερικής, οι οποίοι μάλιστα ήθελαν να ορίσουν και την ημέρα που θα γινόταν το πανηγύρι του χωριού.
Έτσι λοιπόν κλήρωσαν τα ονόματά τους. Τυχερός ήταν κάποιος Θύμιος Γούλκας από την Κοκκινιά και γι΄ αυτό ορίστηκε το πανηγύρι της Τραπεζίτσας να γίνεται του Αγίου Ευθυμίου ,στις 20 Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι γιόρταζαν το πανηγύρι τους, του Αγίου Ευθυμίου μέχρι πριν από σαράντα χρόνια περίπου. Όταν όμως ξαναχτίστηκε το εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίος είχε καεί παλιότερα από τους Τούρκους, άρχισαν να γιορτάζουν πλέον το πανηγύρι τους προς τιμήν του συγκεκριμένου Αγίου. 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι υπήρχαν και άλλες εκκλησίες πριν την κτίση του Αγίου Γεωργίου. Συγκεκριμένα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία ήταν και πολιούχος της την περίοδο της Τουρκοκρατίας ,ο ναός του Προφήτη Ηλία ο οποίος είχε καεί ,όταν οι Τούρκοι ήθελαν να εξισλαμίσουν τους κατοίκους της περιοχής και τέλος ο ναός του Αγίου Αθανασίου."
κ. Βασίλειος Τζημούρτας












βίντεο επιμέλεια, παρουσίασης:
Διονύσης Μπόσιακας για το
www.agiotopia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology