Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Λεωνίδας Πυργάρης: Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Λαμβάνοντας αφορμή από την πραγματοποίηση της 1ης Μαΐου 2020, συγκεντρώσεως στην Πλατεία Συντάγματος μελών τού ΠΑΜΕ, με σκοπό την απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, καταθέτω ορισμένους προβληματισμούς: α) πριν από 15 μέρες, εδώ στη Χίο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου ο πατήρ Χριστόφορος Γουρλής, ιερέας τού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Χίου, και επιβλήθηκε άμεσα σ’ αυτόν το χρηματικό πρόστιμο τών 5.000 ευρώ, επειδή, κατά παράβαση τού ισχύοντος κρατικού νόμου, άφησε ανοιχτή την κεντρική θύρα τού ναού και, κατ’ αυτό τον τρόπο, εμμέσως έθετε σε κίνδυνο την υγεία εκείνων των πιστών που θα εκδήλωναν τη διάθεση να εκκλησιαστούν.


β) όμως χθες από το κυβερνητικό-ιατρικό επιτελείο (του οποίου ηγείται ο «σερίφης» Χαρδαλιάς), το αρμόδιο για την περιφρούρηση και διασφάλιση τής δημόσιας υγείας, επετράπη στο συνδικαλιστικό σχήμα τού ΠΑΜΕ η υλοποίηση τής συγκεκριμένης συγκεντρώσεως. Οι συνδικαλιστές τού ΠΑΜΕ, πιστοί στις ιδεολογικές και πολιτικές τους αρχές, προχώρησαν στην υλοποίηση τής εν λόγω συγκεντρώσεως, αφού – υποθέτω – από πιο μπροστά θα είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά εχέγγυα ώστε η εκδήλωσή τους να είναι καθ’ όλα νομότυπη.
Δεν στοχοποιούνται αυτή τη στιγμή οι συνδικαλιστές τού ΠΑΜΕ, στων οποίων τη θέση θα μπορούσαν να βρίσκονται και συνδικαλιστές οιωνδήποτε άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.


γ) ευλόγως λοιπόν γεννώνται δύο ερωτήματα:
Πρώτο ερώτημα: γιατί, κύριοι κυβερνώντες, «δύο μέτρα και δύο σταθμά;». Φοβηθήκατε ότι ο παπα Γουρλής – με την μία και μοναδική κυρία, που βρισκόταν έξω από την εκκλησιά του το πρωί τού Μεγάλου Σαββάτου και η οποία ήθελε να μπει μέσα στην εκκλησιά, – θα γινόταν ο ίδιος πρόξενος διασποράς τού κορωναϊού στον πληθυσμό τής Χίου; Και γιατί δεν επιδείξατε και χθες τον ίδιο φόβο και την αυτή ευαισθησία, τη στιγμή μάλιστα που χθες έλαβε χώρα μια πολυπληθής συγκέντρωση, και μάλιστα στο κέντρο τής πρωτευούσης;; Ο παπα Γουρλής είναι φορέας μικροβίων ενώ οι συνδικαλιστές παραμένουν αμίαντοι; Δηλαδή, για την περίπτωση τού παπά Γουρλή, – και κάποιων άλλων ελάχιστων ιερωμένων ανά την ελλαδική επικράτεια – «διϋλίσατε τόν κώνωπα». Ενώ, για την περίπτωση των «άλφα» ή «βήτα» συνδικαλιστών «καταπίνετε τήν κάμηλον». Πού είναι λοιπόν η ισονομία και ισοπολιτεία απάντων των Ελλήνων πολιτών, η συνταγματικώς κατοχυρωμένη; Γιατί και σ’ αυτή την περίπτωση δεν κινήθηκαν οι Δικαστικές Αρχές με την ίδια «ταχύτητα φωτός» που κινήθηκαν και κατά τού πατρός Χριστοφόρου;
Δεύτερο ερώτημα: μήπως τελικά όλος αυτός ο δίμηνος υποχρεωτικός εγκλεισμός μας, για να προστατευτούμε από τον «εχθρό κορωναϊό», ήταν μια υπερβολή εκ μέρους σας; Διότι, αν εσείς ως κυβερνώντες θεωρούσατε όντως επικίνδυνες τις δημόσιες συναθροίσεις, απλούστατα δεν θα επιτρέπατε μήτε τη διοργάνωση τής χθεσινής συγκεντρώσεως.

δ) με βάση λοιπόν τις ανωτέρω εκτιμήσεις μου, αναμένω – όπως, φαντάζομαι, και πολλοί άλλοι συμπολίτες – από τους κυβερνητικούς και ιατρικούς επαΐοντες ορισμένες πειστικές εξηγήσεις. Τις αναμένω…

Σημείωση: προκαταβολικά ενημερώνω πως δεν παριστάνω τον αυτόκλητο «δικηγόρο» τού παπά Γουρλή. Εξάλλου δεν ανήκω στους «θερμούς» Χριστιανούς. Θα κατέτασσα τον εαυτό μου μάλλον στους «χλιαρούς». Ωστόσο ενοχλούμαι όταν ο κρατικός νόμος δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τούς πολίτες του για την ίδια παράβαση που αυτοί σημειώνουν!


Χίος: 2 Μαΐου 2020
Λεωνίδας Πυργάρης
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology