Ο Νικήτας Τσακίρογλου μίλησε με δέος για την ταινία του Αγίου Παϊσίου ενσαρκώνοντας ο ίδιος τον Άγιο Αρσένιο.


Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ταινία που γυρίστηκε για τη ζωή του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ο γνωστός ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου μίλησε με βαθιά συγκίνηση, αλλά και δέος, για τον μοναχό του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον ασκητικό βίο του και το θαυματουργό έργο του!

«Ο Παΐσιος υπήρξε ένας ταπεινός εργάτης της Ορθοδοξίας. Υπηρέτησε την ορθόδοξη πίστη και συνέβαλε στο να προβληθεί αυτή μέσα από την ανθρώπινη διάστασή της» ήταν τα λόγια του αγαπημένου ηθοποιού για μια από τις πιο φωτισμένες μορφές της ελληνικής Ορθοδοξίας. Ο ίδιος ενσάρκωσε τον άγιο Αρσένιο στην ταινία, με σκηνοθέτη τον Στάμο Τσάμη, των τηλεοπτικών επιτυχιών «Μπρούσκο» και «Τατουάζ», και σεναριογράφο τον Γιώργο Τσιάκα.

Η ιστορία

«Στην ιστορία αυτή εγώ ενσαρκώνω τον τότε ιερέα και μετέπειτα άγιο Αρσένιο, ο οποίος υπήρξε και αυτός μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και πνευματικός ηγέτης της περιοχής των Φαρασών της Καππαδοκίας. Ο Αρσένιος βάφτισε τον Παΐσιο (κατά κόσμον, Αρσένιος Εζνεπίδης), δίνοντας σε αυτόν το όνομά του. Από τη στιγμή που οι Τούρκοι εκδιώκουν από τα Φάρασα, το 1924, τους χριστιανούς, αυτοί για να επιζήσουν παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Μαζί με αυτούς είναι ο μικρός Αρσένιος -μετέπειτα Παΐσιος- και οι γονείς του…

Ύστερα από πολλές περιπέτειες φθάνουν στον τελικό προορισμό τους, την Κόνιτσα. Επιβιώνουν, χωρίς ωστόσο να κλονίζεται η πίστη τους. Ο Αρσένιος δεν έπαυε στιγμή να τους ενθαρρύνει και να τους στηρίζει. Τους έλεγε ότι η ενδυνάμωση της ψυχής θα προέλθει μέσα από την υπέρβαση της σωματικής δοκιμασίας» εξήγησε ο κ. Τσακίρογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», συμπληρώνοντας ότι ο Αρσένιος έφερε τον άγιο Παΐσιο κοντά στη θρησκεία. Όπως αποκάλυψε ο γνωστός ηθοποιός, αφιέρωσε πολύ χρόνο διαβάζοντας διάφορα βιβλία, προκειμένου να προσεγγίσει και να κατανοήσει τους δύο μεγάλους καθοδηγητές της χριστιανικής πίστης.

«Φορούσα το ράσο και προσπαθούσα να εμβαπτιστώ μέσα στο Αγιο Φως των αγίων αυτών! Αγωνίσθηκαν και οι δυο τους, και πέρασαν πολλά δεινά στο όνομα της πίστης, και αυτό το ένιωσα και εγώ μέσα μου!». Παράλληλα, τόνισε για την κατανυκτική εμπειρία που είχε: «Ένιωσα κατά τη διάρκεια αυτής της δουλειάς ότι λίγα πράγματα θα μπορούσαν να με αφήσουν συναισθηματικά ανέγγιχτο. Είσαι υποχρεωμένος να εμβαθύνεις στον θρησκευτικό λόγο, που είναι ένας λόγος απαιτητικός». Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακίρογλου, όσα υπέφερε ο άγιος Αρσένιος εξαιτίας των διωγμών από τους Τούρκους τον έκαναν να αναρωτηθεί και για τη σημερινή κατάσταση.

Οι Τούρκοι

«Με τους Τούρκους συνεχίζουμε να έχουμε ακόμη και σήμερα τεράστιες διαφορές. Εμείς επιδεικνύουμε αγάπη, ενώ αυτοί εκδηλώνουν το μίσος προς εμάς! Ευτυχώς, εμείς δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Αφες αυτοίς, ουκ οίδασι τι ποιούσιν!» ανέφερε ο αγαπημένος ηθοποιός, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να ανακαλύψει και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του μέσω της συμμετοχής του στην εν λόγω ταινία.«Για να φέρεις εις πέρας μια παραγωγή με τέτοιο περιεχόμενο και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, θα πρέπει να διαθέτεις ως άτομο ένα υψηλό θρησκευτικό φρόνημα. Να έχεις αφοσίωση στην ορθόδοξη πίστη! Αυτό ήταν το στοιχείο που μου έδωσε δύναμη για να αντεπεξέλθω όλους τους μήνες που κράτησαν τα γυρίσματα» κατέληξε ο ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος έχει και εκκλησιαστικές καταβολές, αφού ο προπάππους του υπήρξε ιερέας στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

πηγή

https://romioitispolis.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology