Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου «Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008» [βιντεο]

 

Κοιμήθηκε στις 5:15 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου 2008 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος, έπειτα από μια σκληρή μάχη για τη ζωή που έδωσε επί επτά μήνες με σθένος, πίστη και υπομονή.

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η φυγή του σ’ όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδος έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, να πουν το τελευταίο αντίο στον «δικό τους Χριστόδουλο» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Να πουν το τελευταίο «χαίρε» σ’ αυτόν που κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δίδαξε με τον τρόπο που αντιμετώπισε τη δοκιμασία του και στήριξε πολλούς ανθρώπους βρίσκονται πστο κρεββάτι του πόνου.

Στην πρωτοχρονιάτικη Εγκύκλιο, η οποία αποτελεί το κύκνειο άσμα του, μιλά για την υπέρβαση του φόβου του θανάτου και για τις πνευματικές και ηθικές αντιστάσεις που πρέπει να έχει ο άνθρωπος μέσα του σε μια ισοπεδωτική των πάντων εποχή.

«Αν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν τιθασσεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες.

Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα.

Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ’ εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρει την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη».

«Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας.

Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ότι κινδυνεύει».

Στην τελευταία μου επίσκεψη, παραμονές Χριστουγέννων, του είπα: «Μακαριώτατε, μας διδάξατε περισσότερο αυτήν την περίοδο με τον λεβέντικο, χριστιανικό τρόπο αντιμετωπίσεως της δοκιμασίας σας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.»

Στην εξόδιο Ακολουθία προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση της ψυχής του και στον τάφο του στο Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών μεταφέραμε χώμα από την γενέτειρά του την Ξάνθη με την ολόθερμη καρδιακή ευχή να είναι Αιωνία του η μνήμη και ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ο Μητροπολίτης
Ο Ξάνθης και Περιθωρίου
Παντελεήμων Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Περιοδικό ΔΙΑΚΟΝΙΑ
Τριμηνιαίο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου
Έτος ΙΓ’ – Τεύχος 49 – Ιανουάριος- Φεβρουάριος – Μάρτιος 2008.
 


Αναδημοσίευση από το «σπιτάκι της Μέλιας»

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology