Είπε προσκυνητής για την περιέργεια

Τηλεφωνεί ένας φίλος Ιερέας, πριν λίγες μέρες, και μου λέει: Σταύρο θα με ακολουθήσεις ; Ναι. Έρχομαι και σε παίρνω σε 10 λεπτά.
Ήλθε με πήρε και στη διαδρομή (πήγαμε σε Μοναστήρι) με ρωτάει: Σταύρο, δεν ρωτάς που θα πάμε; Όχι απαντάω γιατί η Περιέργεια είναι υπερηφάνεια.Περιέργεια:

Είναι μία ύπουλη μορφή εγωϊσμού
Περιέργεια είναι η έμμονη διάθεση και προσπάθεια να ασχολούμαστε με τους άλλους. Να περιεργαζόμαστε τούς άλλους τα λόγια, τα έργα, τη συμπεριφορά των άλλων. Και αυτό κατά κανόνα το κάνουμε όχι για να ωφεληθούμε από το παράδειγμα των άλλων, αλλά για να τους επικρίνουμε. Να τους σχολιάσουμε δυσμενώς. Να τους ειρωνευτούμε. Να τους κατηγορήσουμε.

Η περιέργεια είναι πάθος που θα πρέπει να πολεμήσουμε. Επιδίωξη μας, να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στον εαυτό μας. Να εξετάζουμε και να σταθμίζουμε τη δική μας συνείδηση, τα δικά μας έργα, τη δική μας ζωή και όχι των άλλων.

Ανακρίνοντας τον εαυτό μας ωφελούμαστε πνευματικά. Περιεργαζόμενοι τη ζωή των άλλων, είναι βέβαιο πως θα παρασυρθούμε στην καταλαλιά και την κατάκριση.

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology