Ιερά μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δρυόβουνο του Δήμου Βοΐου στο Νομό Κοζάνης. [βίντεο - φωτογραφίες]

Ιερά μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δρυόβουνο του Δήμου Βοΐου στο Νομό Κοζάνης.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το χωριό Δρυόβουνο της επαρχίας Βοίου στην Κοζάνη, σε μια δασώδη τοποθεσία στην κορυφή του όρους Σάντοβο, με πανοραμική θέα στα βουνά της Πίνδου, την κοιλάδα του Αλιάκμονα μέχρι το Αργος Ορεστικό και την Καστοριά. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο ή ακόμη και τον 8ο αιώνα ενώ ο επίσκοπος Σεβαστείας Άνθιμος το 1900 μας δίνει την πληροφορία ότι: "Ο Ναός της Μονής ταύτης, αρχαίου βυζαντινού ρυθμού, φέρει εκ πλίνθων επί του τρούλλου αυτού χρονολογίαν 1101".
Δεν γνωρίζουμε αν ο Άνθιμος είδε αυτή την επιγραφή ο ίδιος ή την πληροφορήθηκε από άλλους αφού δεν σημειώνει αν ήτανε γραμμένη με ελληνικούς ή αραβικούς αριθμούς.
 
ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ

Ο Κλεόβουλος Τσούρκας αναφέρει ότι υπήρχαν δύο χρονολογίες με ελληνικούς αριθμούς, ΖΙΑ = 711, ΑΡΑ = 1101 όμως σημειώνει ότι ο ίδιος στις τρεις αναβάσεις του στην μονή δεν κατόρθωσε να δει τίποτε στον τρούλλο ενώ οι χρονολογίες θα έπρεπε να είναι από κτίσεως κόσμου και όχι από την Γέννηση του Χριστού.
Ο Δημήτριος Μακρής επίσης αναφέρει ότι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Δρυοβούνου θυμούνται στην βορειοανατολική εξωτερική πλευρά του τρούλλου ήτανε γραμμένη η χρονολογία 759 που σβήστηκε όμως με την πάροδο του χρόνου.
Ως επίσημη χρονολογία ίδρυσης της Μονής δεχόμαστε το έτος 1592 ή από κτίσεως κόσμου το 7100, σύμφωνα και με την Κτητορική επιγραφή που υπάρχει στον κυρίως Ναό και αναφέρει: «+ AΝΗΓΕΡΘΗ ΚΑΙ ΑΝΕΣΤΟΡΙΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΗΣ/ ΦΡΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΩΤΑΤΟΥ ΚΥΡ ΠΑΙΣΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΙΕΡΟ/ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΡΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΕΠΙ ΕΤΟΥΣ ΖΡΞ ΑΠΟ Χ(ΡΙΣΤΟΥ ΑΧΝΒ ΜΙΚΡΑ ΣΠΟΥΔΗ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΑΧΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΟΥ ΑΦςΒ.ΖΡ » και στο τέλος με μικρά γράμματα προστίθεται ..δια χειρός Νικολάου εκ κώμης Λινοτοπίου.
 
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

 
















 
 
 
Βίντεο - Φωτογραφίες:
©Διονύσης Μπόσιακας 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology