Τα λικέρ της Γιαγιάς… Παλιές συνταγές που έχουν δοκιμαστεί από πολλές γενιές

Τα σπιτικά λικέρ έχουν άρωμα και γεύση, που δεν μπορούν να προσφέρουν τα έτοιμα, ακόμη και αν είναι εκλεκτής μάρκας. Οι παρακάτω συνταγές είναι παλιές κι έχουν δοκιμαστεί από πολλές γενιές. Γίνονται με φρούτα εποχής.

1. ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Πλύντε καλά 12 έως 15 ώριμα ροδάκινα και κόψτε τα σε κομμάτια. Σπάστε μερικά κουκούτσια, ζεματίστε τα, αφαιρέστε τον εσωτερικό φλοιό κοπανίστε τα. Σε μπουκάλι με φαρδύ στόμιο, ρίξτε τα ροδάκινα, τα κοπανισμένα κουκούτσια, 250 γραμ. ζάχαρη, 6 με 8 γαρύφαλα,  1 ξυλάκι κανέλα και 1 κιλό κονιάκ. Κλείστε πολύ καλά το μπουκάλι και διατηρήστε την σε δροσερό μέρος, περίπου για 3 εβδομάδες. Μην ξεχάσετε να ανακινήτε συχνά το μπουκάλι, στο διάστημα αυτό. Μετά από τις 3 εβδομάδες είναι έτοιμο στραγγίξτε το λικέρ και φυλάξτε το σε μπουκάλια.

2. ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

Καθαρίστε περίπου 1 κιλό κυδώνια και κάντε την σάρκα τους πολτό. Αφήστε τον πολτό σε δροσερό μέρος, για δύο ημέρες. Κατόπιν βάλτε τον σε τουλπάνι και στίψτε τον να βγάλει το χυμό του. Ζυγίστε τον χυμό  και προσθέστε ίση ποσότητα κονιάκ, 150 γραμ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα και μερικά γαρύφαλα. Ρίξτε το λικέρ σε μπουκάλι και αφήστε το να μείνει επί 2 μήνες. Μετά το φιλτράρετε και το διατηρείτε καλά κλεισμένο σε μπουκάλι.

3. ΛΙΚΕΡ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

Πολτοποιήστε 1 κιλό κεράσια, 250 γραμ. φραγκοστάφυλα, 250 γραμ. φράουλες και μισό κιλό βατόμουρα. Για κάθε μισό λίτρο από  χυμό φρούτων προσθέστε 250 γραμ. ζάχαρη και μισό λίτρο κονιάκ. Προσθέστε μερικά γαρύφαλα και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε αν βρείτε και λίγα φύλλα από τα φραγκοστάφυλλα. Αφήστε το λικέρ για μερικές ημέρες. Μετά φιλτράρετε και το βάζετε σε μπουκάλια.

4. ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΒΥΣΣΙΝΟ

Αγοράστε 1 κιλό βύσσινα. Πλύντε τα καλά και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Βάλτε τα σε βάζα με πλατύ στόμιο. Προσθέστε 1 κιλό ζάχαρη. Κλείστε τα βάζα και αφήστε τα στον ήλιο, για 20 – 25 ημέρες. Ανοίξτε τα βάζα και προσθέστε 1 λίτρο κονιάκ, λίγη κανέλα και μερικά γαρύφαλα. Κλείστε και αφήστε τα στον ήλιο άλλες 15 ημέρες. Τα βύσσινα πρέπει να είναι ώριμα και γερά. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε επίσης και καλό λικές από κεράσια.

5. ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΒΕΡΥΚΟΚΚΑ

Για 1 κιλό βερύκοκκα θα χρειαστήτε 2 λίτρα κονιάκ, 350 γραμ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, μερικά γαρύφαλα και λίγο μοσχοκάρυδο. Πλύντε τα βερύκοκκα σκουπίστε τα και ανοίξτε τα στη μέση. Αφαιρέστε τα κουκούτσια. Κρατήστε 12 – 15 κουκούτσια τα οποία θα σπάσετε και τα κρατήσετε το αμύγδαλο. Ζεματίστε τα αμύγδαλα για να μπορέσετε να αφαιρέσετε εύκολα τη φλούδα. Σε ένα μεγάλο βάζο ρίχνετε τ’ αμύγδαλα, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα βερύκοκκα κομμένα σε κομμάτια και τα μπαχαρικά. Τ’ αφήνετε να μείνουν επί ένα μήνα περίπου. Κατόπιν  φιλτράρετε και βάζετε το λικέρ σε μπουκάλια. Το λικέρ  πρέπει να μείνει μερικούς μήνες για να υποστεί την αναγκαία ζύμωση πριν χρησιμοποιηθεί.

6. ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΚΕΡΑΣΙΑ

Πάρτε περίπου 50 φύλλα κερασιάς, 600 γραμ. ζάχαρη, 2 ποτήρια κονιάκ και 1λίτρο κόκκινο κρασί Μπορντώ. Πλύντε και σκουπίστε τα φύλλα της κερασιάς και αφήστε τα να μείνουν επί 15 μέρες σε ένα γυάλινο σκεύος σκεπασμένα με το κρασί. Φιλτράρετε και ρίξτε το χυμό αυτό πάνω στη ζάχαρη. Ζεστάνετε τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να λυώνει. Προσθέστε το κονιάκ, όταν κρυώσει το κρασί. Βάλτε σε μπουκάλια και αφήστε το κρασί να παλιώσει για λίγο καιιρό πριν το σερβίρετε.

πηγή: Το σπιτάκι της Μέλιας

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology