Καφές espresso | Η επίδραση του καφέ espesso στην υγεία;

  Καφές espresso

Για πολλούς ο espresso αποτελεί καθημερινή αναπόσπαστη συνήθεια, και για αυτό το λόγο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Ποια είναι λοιπόν η επίδραση του καφέ espesso στην υγεία;

  • Μια δόση καφέ (1 φλ. την ημέρα) μπορεί να καλύψει το 6,4% των ημερησίων αναγκών σε ΚΑΛΙΟ! (RDA:3,400mg/ άνδρες και 2,700mg/day γυναίκες)
  • Επίσης, μια δόση εσπρέσο (1 φλ/ημέρα) καλύπτει το 7,4% των ημερησίων αναγκών σε ΜΑΓΝΉΣΙΟ! (RDA:420mg/day άνδρες και 320md/day γυναίκες)
  •  Επομένως, έως και 3 φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα μπορούν να είναι μια καλή πηγή μαγνησίου!
  • Επιπλέον, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ εσπρέσο < 3 φλ. την ημέρα σε υγιή άτομα, δεν συσχετίζεται με μεταβολή στο λιπιδαιμικό προφίλ (ολική χοληστερόλη, HDL, LDL, τριγλυκεριδια) ή στην ενυδάτωση.
  • Όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της αρτηριακής πίεσης, φαίνεται να την αυξάνει μόνο παροδικά σε άτομα που δε συνηθίζουν τη καθημερινή κατανάλωση καφέ, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.(Olechno et al., 2021)

Γενικά, η κατανάλωση καφέ ή/και καφέ εσπρέσο θεωρείται ασφαλής και δημοφιλής διατροφική συνήθεια, ιδίως μεταξύ ενήλικων ατόμων.

 Αν και η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενσωματωθεί ως μια υγιεινή συνήθεια για το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, οι παρενέργειες της κατανάλωσης καφέ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε πιθανές “ευαίσθητες” πληθυσμιακές υποομάδες.

Πράγματι, η EFSA (2015) επισημαίνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίζεται στα 200 mg/ημέρα (που αντιστοιχούν σε 1-2 φλιτζάνια espresso), δηλαδή το ήμισυ της συνήθους κατανάλωσης καφεΐνης (400 mg/ημέρα).

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες συνέπειες για την υγεία, καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφέ ίσως να προκαλεί διαταραχή του ύπνου.(Romualdo et al., 2019)

Συμπερασματικά, η κατανάλωση εσπρέσο έως και 3 φλ. την ημέρα φαίνεται να μας βοηθά στη κάλυψη ορισμένων μικροθρεπτικών (μαγνήσιο, κάλιο) και δε φαίνεται να συσχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων! Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύομαστε ειδικό υγείας.

Από την διαιτολόγο διατροφολόγο Σοφία Καλαντζή

 ΠΗΓΗ

Βιβλιογραφία

Olechno, E. et al. (2021) ‘Coffee Brews: Are They a Source of Macroelements in Human Nutrition?’, Foods, 10(6), p. 1328. Available at: https://doi.org/10.3390/foods10061328.

Romualdo, G.R. et al. (2019) ‘Drinking for protection? Epidemiological and experimental evidence on the beneficial effects of coffee or major coffee compounds against gastrointestinal and liver carcinogenesis’, Food Research International, 123, pp. 567–589. Available at https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.05.029.:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology