ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΚΗΤΗ - ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ [Βίντεο-Φωτο]

 

 Προσκυνηματικό Οδοιπορικό 2024 στο Άγιον Όρος! Ως βάση μας είχαμε την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και είχαμε την χαρά και την ευλογία να επισκεφτούμε και τα παρακείμενα προσκυνήματα της Βίγλας, ένα από αυτά ήταν και η επίσκεψη μας στην Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου που είναι εξάρτημα (ανήκει) στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Χαρά και ευλογία ήταν επίσης που γνωρίσαμε από κοντά τον εξαίρετο και φιλόξενο Δικαίο της Σκήτης π. Αθανάσιο ο οποίος και μας έδωσε την ευλογία του να βιντεοσκοπήσουμε και να κάνουμε αυτό το ταπεινό και ελάχιστο αφιέρωμα. Όπως θα είδατε και στα πλάνα, στη Σκήτη αυτή την εποχή πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες, ωστόσο μπορείτε πιστεύω να δείτε το κάλος αυτού του προσκυνήματος αλλά και της περιοχής Βίγλας. Λίγα λεπτά με τα πόδια είναι και το Σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη που μας αξίωσε και φέτος ο Θεός να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε όπως και να επισκεφτούμε Κελιώτες μοναχούς όπως ο π. Βλάσιος και ο π. Ιωσήφ στο κελί του Αγίου Μηνά, που βρίσκετε στο Νοτιότερο άκρο της Χερσονήσου του Αγίου Όρους (περίπου 5-10 λεπτά με τα πόδια από την Σκήτη)

 


Η Σκήτη Τιμίου Προδρόμου Μεγίστης Λαύρας είναι ρουμάνικη και απέχει γύρω στη μισή ώρα από την κυρίαρχη μονή.
Είναι σε στυλ μοναστηριού. Στη θέση της ήταν μέχρι το 1854 Κελί του Τιμίου Προδρόμου με μοναχούς καταγόμενους από τη Χίο. Η Μεγίστη Λαύρα με έγγραφό της επέτρεψε τη μετατροπή του Κελιού σε Σκήτη. Με Πατριαρχικό Σιγίλιο το 1856 επί Πατριάρχου Κυρίλλου Ζ΄ τελικά επικυρώθηκε η ίδρυση και η κοινοβιακή οργάνωση της Σκήτης από Μολδαβούς μοναχούς.

Εγκαινιάστηκε το 1866. Σήμερα εγκαταβιούν 25 μοναχοί Ρουμανικής καταγωγής. 
Το Κυριακό της Σκήτης είναι αφιερωμένο στη βάπτιση του Χριστού. Έχει μήκος 30 και ύψος 18 μέτρα.   
  
 Κυριακό της Σκήτης (Κεντρική Εκκλησία, ότι είναι το καθολικό για τις μονές)

Η Σκήτη τιμάται στον Τίμιο Πρόδρομο (βλ. πάνω εικ.) και στο Κυριακό της Φυλάσσεται η Αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας. (βλ. κάτω φώτο)
 
Περιοχή "Βίγλα Αγίου Όρους Το νοτιότερο μέρος του Αγίου Όρους 
  
Στην γύρω περιοχή της Βίγλας (που βρίσκεται η Ρουμάνικη Σκήτη) συναντάμε διάφορα Κελιά και Ξεροκάλυβα (διαφορά Κελιού με Ξεροκάλυβου είναι ότι το ένα έχει και εκκλησάκι και τιμάται σε κάποιον Άγιο, π.χ. κελί Αγ. Μηνά που εγκαταβιώνει εκεί ο Γέροντας Ιωσήφ μέσα,βλ. πάνω φώτο ενώ το δευτερο όχι.. π.χ. Γέρων Βλάσιος που εκκλησιάζεται σε παρακείμενα κελιά, βλ. κάτω φώτο)



Κελιά εγκαταλελειμμένα και μη..


Δείτε το Βίντεο

Βίντεο-Φωτογραφίες:

Διονύσης Μπόσιακας


 




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology