Οι τρείς θρασύτατοι πειρασμοί


Κατά την αγιοπατερική και νηπτική διδασκαλία, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι:
1. Γαστριμαργία, 2. Πορνεία, 3. Φιλαργυρία, 4. Ακηδία, 5. Οργή, 6. Κενοδοξία, και 7. Φθόνος (βλπ. Παν. Τρεμπέλα "Δογματική", τόμ. Β´ σελ. 300-13).
Ειδικότερα, στην κοινωνική και καθημερινή ζωή, τρείς είναι οι θρασύτατοι πειρασμοί, που σαν μολυσματικές επιδημίες οδηγούν ασφαλέστερα στην αμετανοησία και τον πνευματικό θάνατο: Η φιληδονία, η φιλοδοξία, και η φιλαργυρία. 
Η αγάπη και προσκόλληση σ᾽ όλες τις σαρκικές ηδονές (πλήν του νόμιμου Γάμου), η σφοδρότατη γοητεία και επιθυμία της δόξας, και η άκρα αγάπη των αργυρίων (τών χρημάτων και του πλούτου).
Η ανθρώπινη ζωή είναι σπαρμένη από μύριους πειρασμούς. Κάθε βήμα και πειρασμός. Κάθε λεπτό και παρανομία. Κάθε λογισμός και της ψυχής δυσωδία. Τ’ αμαρτήματα είναι τόσα πολλά, ώστε ούτε αριθμούνται ούτε ταξινομούνται. 
Τονίζεται μονάχα η σοβαρότητα επτά αμαρτημάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται "θανάσιμα", όχι πως δε συγχωρούνται, αλλά γιατί, αν δεν προσέξει ο άνθρωπος, μπορούν να οδηγήσουν στη σκλήρυνση και αμετανοησία, δηλαδή, τον πνευματικό θάνατο.
1. Φιληδονία. Οι πάντες το ακούν, το βλέπουν και τ᾽ ομολογούν: Γίναμε Σόδομα και Γόμορρα. Η εκπόρνευση της ανθρωπότητας με τις πιό αηδιαστικές εκφράσεις και εκδηλώσεις της, προπάντων με την αρσενοκοιτία (ή σοδομία ή ομοφυλοφιλία...), και τη γελοιποίηση του Μυστηρίου του Γάμου με τον ψευδεπίγραφο "γάμο των ομοφυλοφίλων", υβρίζεται και βλασφημείται ο Θεός και ο Νόμος Του. Οι Σοδομίτες τότε, μικροί και μεγάλοι, και γέροντες σ᾽ ένα συλλαλητήριο, για ν᾽ ατιμάσουν δυό ξένους! «Άφατος της παρανομίας η υπερβολή», θα πεί ο ιερός Χρυσόστομος....
2. Φιλοδοξία. Ο πειρασμός της δόξας έχει μιά ιδιαίτερη γοητεία. Με τούτο τον πειρασμό χτύπησε ο διάβολος και τον ίδιο το Χριστό, όταν τον ανέβασε σε ψηλό βουνό και του έδειξε "πάσας τάς βασιλείας του κόσμου και την δόξαν αυτών", λέγοντάς Του: "Ταύτα πάντα σοι δώσω, εάν πεσών προσκυνήσης μοι" (Ματθ. δ´ 8-9).
Ο Κύριος, βέβαια έχει την άπειρη δόξα της θεότητας και δε χρειαζόταν του διαβόλου τη ψεύτικη δόξα! Πόση όμως γοητεία, ασκεί στους ανθρώπους, τούτη η κοσμική δόξα!Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν, ότι "εαυτόν ο φιλών, τον Θεόν αγαπάν ου δύναται". Ο δε Πασκάλ έχει πεί πώς, "η πιό μεγάλη... μικροπρέπεια του ανθρώπου, είναι η επιδίωξη της δόξας".
3. Φιλαργυρία. Κανένα ανθρώπινο τύπο δεν έχουν ελέγξει και διακωμωδήσει οι σοφοί του κόσμου, όπως το φιλάργυρο. Τον πιό επιτυχημένο χαρακτηρισμό τον έχει δώσει ο Σοφοκλής. Το μεταφέρω στην απλοελληνική: «Δέν είναι από τούτο το χρήμα πιό φοβερό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τούτο και πόλεις πολιορκεί, ανθρώπους ξεσπιτώνει. Τούτο, αλλάζει τα μυαλά των σοφών και ενάρετων και τους οδηγεί στα πιό αισχρά έργα».

Μιχαήλ Ε. Μιχαηλίδη, Θεολόγου πηγή

Πηγή: https://inpantanassis.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology