Υπάρχουν
γλυκά που δε χρειάζονται περιγραφή – μόνο ένα κουτάλι και μια στιγμή
απόλαυσης. Αυτό το αφράτο, δροσερό επιδόρπιο με στρώσεις κρέμας,
μπισκότου και σαντιγής είναι ακριβώς αυτό: το «γλυκό ψυγείου» που όλοι
αγαπάμε, στην πιο απλή αλλά απολαυστική εκδοχή του. Ιδανικό για
καλοκαίρι, για απρόσμενους καλεσμένους ή απλώς για τις ώρες που θέλεις
κάτι γλυκό χωρίς πολύ κόπο. Και όταν δοκιμάσετε την παραλλαγή τύπου εκμέκ με καταΐφι, θα θέλετε να το φτιάχνετε ξανά και ξανά!
ΥΛΙΚΑ
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 2 βανίλιες
- 3 κουταλιές κορν φλάουρ
- 2 κρόκοι αυγών
- Σαβαγιάρ (όσο χρειάζεται)
- 1 ερμόλ σαντιγύ
- 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη για την σαντιγύ
- Αμύγδαλα (για το πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε
φτιάχνοντας την κρέμα πατισερί. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα μαζί
με την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
Αφού το μείγμα αρχίσει να βράζει και να πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Όταν κρυώσει, την χτυπάμε ξανά για να γίνει πιο αφράτη.
Παράλληλα, βρέχουμε τα σαβαγιάρ με γάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή φόρμα. Στη συνέχεια, χτυπάμε την ερμόλ σαντιγύ με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει σταθερή υφή.
Απλώνουμε μια στρώση από την κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ, ακολουθούμενη από μια δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και τέλος, καλύπτουμε με την σαντιγύ.
Για το τελείωμα, πασπαλίζουμε με αμύγδαλα για επιπλέον γεύση και τραγανότητα.
Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε μια παραλλαγή εκμέκ. Αντί για σαβαγιάρ, τοποθετούμε μια στρώση σιροπιασμένου καταΐφι από κάτω, ακολουθούμενη από καβουρντισμένα αμύγδαλα, την κρέμα και την σαντιγύ με τα φιλέ από πάνω.
Μπορούμε να κάνουμε και μια παραλλαγή εκμέκ. Αντί για μπισκότα, τοποθετούμε μια στρώση σιροπιασμένου καταΐφι από κάτω, μια στρώση καβουρντισμένα αμύγδαλα, την κρέμα και από πάνω την σαντιγύ με τα φιλέ.
Tips – παραλλαγές – προτάσεις:
Για περισσότερη φρεσκάδα, μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια φράουλας ή ροδάκινου ανάμεσα στις στρώσεις.
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μουσκέψτε τα σαβαγιάρ σε λίγο λικέρ ή αρωματικό σιρόπι αντί για απλό γάλα.
Αντικαταστήστε το φιλέ αμυγδάλου με καβουρντισμένα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδι για άλλη υφή.
Η κρέμα γίνεται ακόμη πιο αέρινη αν την αναμείξετε με λίγη από τη σαντιγύ πριν το στρώσιμο.
Η παραλλαγή με σιροπιασμένο καταΐφι θυμίζει έντονα εκμέκ – δοκιμάστε τη με προσθήκη και λίγου ξύσματος λεμονιού στο σιρόπι για ισορροπία.
πηγή