Τα Απολυτίκια του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε ομόφωνα την αγιοκατάταξη του μακαριστού π. Ιακώβου Τσαλίκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντος, του εν Ευβοία. Η μνήμη του ορίστηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Νοεμβρίου.
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συνέθεσε
ακολουθία του Αγίου Ιακώβου, από την οποία με την ευλογία του δημοσιεύουμε για πρώτη φορά τα Απολυτίκια, το Κοντάκιον και το Μεγαλυνάριον. Εντός των ημερών θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά και ολόκληρη η ακολουθία του Αγίου Ιακώβου στον δικτυακό τόπο της Ι. Μητροπόλεως www.imepa.gr.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ
Του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου του εν Ευβοία συντεθέντα υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Απολυτίκιον.

Ήχος γ΄. Θείας πίστεως.
Χαίρει έχουσα, σε παραστάτην, η πολύφημος νήσος Ευβοίας, και του οσίου Δαυίδ επαγάλλεται, η θεία Μάνδρα τον τάφον σου έχουσα, θεοχαρίτωτε πάτερ Ιάκωβε, συ γαρ χάριτας, βλυστάνεις ημίν εκάστοτε, ως ρεύμα Παρακλήτου ανεπίσχετον.

Έτερον.
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Ευβοίας τον έφορον, και κοινοβίου Δαυΐδ, σεπτόν προεξάρχοντα, και του λαού ποδηγόν, Ιάκωβον όσιον, δεύτε εν ευφροσύνη, καταστέψωμεν ύμνοις, ούτος γαρ εντυγχάνει, τω Χριστώ υπέρ πάντων, παρέχει δε τοις ανθρώποις, χάριν και έλεος.

Απολυτίκιον ψαλλόμενον πρωτίστως εν τη Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ.
Ήχος πλ. α΄. Τον Συνάναρχον Λόγον.
Των οσίων Πατέρων τα κατορθώματα, εν εσχάτοις τοις χρόνοις ζηλώσας άγιε, ανεδείχθης μιμητής τούτων Ιάκωβε, εν τη μάνδρα του Δαυΐδ, του προστάτου σου σεμνέ, ποιμάνας ταύτην ενθέως, διό συν τούτω μη παύση, υπέρ ημών αεί δεόμενος.

Κοντάκιον.
Ήχος γ΄. Η Παρθένος σήμερον.
Τον σεμνόν ηγούμενον, των μοναζόντων Πατέρων, και Δαυΐδ διάδοχον, εν τη Μονή της Ευβοίας, λάμψαντα, καθάπερ άστρον εν Εκκλησία, λόγοις τε και ευσεβεί βιοτή εν πίστει, επαινούμεν εκβοώντες, χαίροις θεόφρον Ιάκωβε όσιε.

Μεγαλυνάριον.
Χαίροις της Ευβοίας ο στολισμός, και ποιμήν της Μάνδρας, του οσίου πατρός Δαυίδ. Χαίροις ορθοδόξων, ο βοηθός εν πάσι, Ιάκωβε παμμάκαρ, ημών το καύχημα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology