Μνήμη Οσίου Νίκωνα του Μετανοείτε

Σήμερα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Νίκωνα, που έζησε τον 10ο αιώνα και ο οποίος, επειδή κήρυττε ακατάπαυστα την ανάγκη για μετάνοια, προσέλαβε το προσωνύμιο «Μετανοείτε».
Ο Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε, που εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε μεταξύ των ετών 920 – 925 μ.Χ. Καταγόταν από τον..
Πολεμωνιακό Πόντο και ήταν γιος μεγιστάνα. Νέος ακόμα άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε. Τον διέκρινε ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή σαν απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή, που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».
Κατόπιν ο Όσιος Νικών πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια, μετά την απελευθέρωσή της από τον Νικηφόρο Φωκά το 961, για επαναφορά στην Εκκλησία των κατοίκων της που είχαν εξισλαμιστεί.
Από το Λιβυκό πέλαγος πήγε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί κήρυξε, έκανε διάφορα θαύματα και έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Η ηθική επιρροή του στους κατοίκους, υπήρξε μεγάλη με αγάπη και διάκριση. Και στον τόπο αυτό, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ.
Να σημειωθεί ότι ο Όσιος Νίκων επισκέφτηκε και την Εύβοια. Εκεί ασχολήθηκε, όπως έπραττε παντού, με το κήρυγμα. Έλαβε αφορμή από το φαινόμενο της παλίρροιας και μίλησε «Περί της ρευστότητας και μεταβλητότητας του εγκοσμίου βίου και περί των ασταθών τρόπων των ευμετάβλητων ανθρώπων». Τόπος από όπου εκήρυττε ήταν το υψηλό φρούριο του Ευρίπου (Χαλκίδος). Θαυματούργησε σώζοντας ένα παιδί που έπεσε από ψηλά από το φρούριο. Όλοι νόμιζαν ότι σκοτώθηκε. Όταν συνήλθε το παιδί είπε: Δεν σκοτώθηκα γιατί με κράτησε αυτός ο μοναχός που λέει «Μετανοείτε». Επίσης θεράπευσε μία δαιμονόπληκτη γυναίκα για τη θεραπεία της οποίας προσευχήθηκε δημόσια με τη συμμετοχή του λαού.
Οι δύο τιμώμενοι όσιοι ασκητές Άγιοι Στυλιανός Παφλαγόνος και Νίκων ο «Μετανοείτε» είναι προσφιλείς στους Χριστιανούς, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα την εμπειρία που βιώνουν οι πιστοί με την παρουσία και την παρρησία των Αγίων.
 
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology