6 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το φτέρνισμα

Κρύο, γρίπη, αλλεργίες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σας κάνουν  να φτερνιστείτε. Το φτέρνισμα είναι ένα... πολύ κοινό φαινόμενο. μερικών άνθρωπων είναι δυνατο και έντονο, ενώ μερικοί είναι σχετικά ήσυχοι όταν φτερνίζονται. Είναι απλώς ένα αντανακλαστικό και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία διασκεδαστικά που μάλλον δεν γνωρίζετε.

Το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε
Τώρα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το φτέρνισμα και αυτό είναι ένα από αυτά. Ναι, το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζετε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα φτέρνισμα μπορεί να «τρέξει» περίπου με 100 μίλια την ώρα.

Το φτέρνισμα μπορεί να στείλει τα μικρόβια πραγματικά –πολύ- μακριά

Όταν φτερνίζεστε, τα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν από μια ακτίνα 1 έως 10 μέτρα μακριά. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος πρόκειται να φτερνιστεί και στέκεστε κοντά του, καλύτερα να πάτε 10 μέτρα μακριά πριν τα μικρόβια σας χτυπήσουν στο πρόσωπο.

Η ηλιοφάνεια κάνει κάποιους ανθρώπους να φτερνίζονται
Ναι, αυτό που πρέπει να ξέρετε για το φτέρνισμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που φτερνίζονται στο φως του ήλιου. Το ερέθισμα του φωτός στο αντανακλαστικό της ίριδας του ματιού μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου, ενώ σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκεται και το οφθαλμοκινητικό νεύρο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένα έμμεσο ερέθισμα μεταδίδεται και στο οφθαλμικό τρίδυμο νεύρο. Αυτό προκαλεί το ρινικό ερεθισμό και κατ' επέκταση το φτέρνισμα. Αυτό ονομάζεται φωτικό φτέρνισμα.

Ως αντανακλαστικό, τα μάτια σας κλείνουν
Δεν μπορείτε να φτερνίζεστε με τα μάτια σας ανοιχτά. Είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό, δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Όταν φτερνίζεστε, τα μάτια σας θα κλείσουν ακούσια. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά ενώ φτερνίζεστε, δεν μπορείτε.

Η καρδιά σας δεν θα σταματήσει όταν φτερνίζεστε
Λοιπόν, ενώ υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι η καρδιά σας πάει πιο γρήγορα όταν φτερνίζεστε, η αλήθεια είναι ότι ο καρδιακός ρυθμός σας επιβραδύνεται λίγο όταν φτερνίζεστε αλλά δεν σταματά. Ναι, δεν θα πεθάνετε ούτε για λίγο όταν φτερνίζεστε.

Η διακοπή ενός φτερνίσματος μπορεί να είναι επιβλαβής
Εάν ένα φτέρνισμα είναι στα μισά του δρόμου από τη μύτη σας, μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε πίσω, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τα εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, πρόβλημα στο τύμπανο των αυτιών και στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.

Πηγή:
tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology