Τρία βασικά για την πνευματική ζωή

Τρία βασικά για την πνευματική ζωή
Τρία βασικά για την πνευματική ζωήΣτο φυλλάδιο αυτό, αδελφοί χριστιανοί, θα σας πω τρία πράγματα, τρία λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για να ευαρεστούμε και τον Θεό και τους ανθρώπους.
1. Το πρώτο που πρέπει να φροντίζουμε είναι..
το να είμαστε αγαπημένοι με τους άλλους ανθρώπους. Μα οι άλλοι μας έκαναν κακό, μας συκοφάντησαν, μας πίκραναν, πως να είμαστε αγαπημένοι μαζί τους; Ο Ιησούς Χριστός ο Θεός μας, αγαπητοί μου, μας είπε να συγχωρούμε τα όσα έκαναν οι άλλοι εναντίον μας και, αν το κάνουμε αυτό, να είμαστε βέβαιοι ότι και ο Θεός πατέρας μας θα συγχωρήσει και τα δικά μας αμαρτήματα. Και για να βεβαιωθούμε ότι έτσι θα γίνει, ο Χριστός μας είπε πάλι τον λόγο αυτό αντίστροφα.
Μας είπε δηλαδή: «Αν δεν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα αμαρτήματά τους, ούτε και ο πατέρας σας θα συγχωρήσει τα αμαρτήματά σας» (βλ. Ματθ. 6,14.15).

Ο άνθρωπος του Θεού δεν πρέπει να έχει κανένα εχθρό. Πρέπει να τα έχει καλά με όλους και να λέγει για όλους καλά λόγια.

2. Το άλλο, χριστιανοί μου, που είναι απαραίτητο για την σωτηρία της ψυχής μας, είναι να το να ζούμε ασκητικά. Οι αθλητές κάνουν ασκήσεις, οι μαθητές κάνουν και αυτοί ασκήσεις στα μαθήματά τους. Και ο χριστιανός για να πετύχει στα πνευματικά του παλαίσματα πρέπει να ζει ασκητικά. Ένα δυνατό μάθημα άσκησης, για το οποίο μίλησε ο Κύριός μας, είναι η νηστεία (βλ. Ματθ. 6,16-18).
Για να ασκηθούν οι πρωτόπλαστοι και να πετύχουν το «καθ᾽ ομοίωσιν Θεού», για το οποίον ήταν πλασμένοι, τους δόθηκε η εντολή της νηστείας. Απέτυχαν όμως στην άσκηση αυτή και βρέθηκαν έξω από τον παράδεισο. Και για να ξαναμπούμε λοιπόν στον παράδεισο, η Εκκλησία μας λέγει στα παιδιά της να νηστεύουν. Και καθόρισε νηστεία δυο φορές την εβδομάδα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, και τις Τεσσαρακοστές, πριν από την εορτή των Χριστουγέννων και την εορτή του Πάσχα (την λεγόμενη Μεγάλη Τεσσαρακοστή) και την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου για την εορτή της Παναγίας μας.

Να νηστεύετε, χριστιανοί μου, τις καθορισμένες αυτές νηστείες, αν δεν έχετε πρόβλημα με την υγεία σας. Να νηστεύετε! Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή που δόθηκε στον άνθρωπο.

Το ξαναλέγω: Δεν τηρήσαμε την νηστεία και χάσαμε τον παράδεισο. Και θα ξαναμπούμε στον παράδεισο τηρούντες την νηστεία. Δεν είσαι καλός χριστιανός, αν η Εκκλησία λέγει να νηστεύουμε και εσύ, αν και έχεις υγεία, όμως δεν νηστεύεις. Άρχισε με μεθοδικό τρόπο και μετά θα σου φανεί ωραίο και όμορφο το να νηστεύεις. Αν δεν έχεις μάθει να νηστεύεις, προσπάθησε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την νηστεία της Παναγιάς, να μην τρως τουλάχιστον το κρέας. Και από αυτό θα σου έρθει έπειτα η Χάρη του Θεού και θα σου αρέσει να νηστεύεις και τα άλλα. Οι καλοί και σωστοί χριστιανοί ζουν ασκητικά. Χωρίς την άσκηση, δεν θα σωθούμε.
3. Τρίτον, αγαπητοί αδελφοί, το οποίο είναι δείγμα και μαρτυρία ότι είμαστε καλοί χριστιανοί, είναι η καρδιά μας να αγαπάει τον Θεό. Να αγαπάμε τον Θεό περισσότερο απ᾽ όλα και πάνω απ᾽ όλα. Όλα τα καλά και ωφέλιμα θα τα αγαπάμε. Αλλά πάνω απ᾽ όλα θα αγαπάμε τον Θεό. Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και την αγία Του Εκκλησία! Οι σκέψεις μας και οι θησαυροί μας να είναι γύρω από την αγάπη αυτή. Και ο Κύριος μας είπε: «Όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι και η καρδιά σας» (Ματθ. 6,21)! Αν αγαπάμε τον Χριστό και σκεπτόμαστε τα όμορφα της θεολογίας μας, θα χοροπηδάει η καρδιά μας από ωραία σκιρτήματα και θα είναι γλυκιές οι ημέρες και τα όνειρά μας την νύχτα.
Αν αγαπάμε τον Ιησού Χριστό ως τον μέγιστο θησαυρό της καρδιάς μας, θα νοιώθουμε πανευτυχισμένοι και θα ζούμε και σ᾽ αυτή την ζωή τον παράδεισο. Είναι πολύ σοβαρό, αγαπητοί μου, το να έχει η καρδιά μας τον θησαυρό της αγάπης του Χριστού. Γι᾽ αυτό και ο απόστολος Παύλος λέγει αυτόν το φοβερό λόγο: Όποιος δεν αγαπάει τον Ιησού Χριστό, να είναι αναθεματισμένος. «Ει τις ου φιλεί τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, ήτω ανάθεμα. Μαράν αθά» (Α´ Κορ. 16,22)! Και επειδή είπαμε για καρδιά ευτυχισμένη, σας προσφέρω αυτό το δίστιχο στην Παναγία μας: «Την Παναγία ξύπνιος και όταν κοιμάσαι αυτήν να έχεις κρυφή συντροφιά. Να μην λείπει ποτέ απ᾽ το στόμα,για να δοσίζει την δόλια καρδιά»!
Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology