Αλλάζουν όλα από την Δεύτερα: Πώς θα κινούμαστε, πώς θα ψωνίζουμε - Οι συναλλαγές θα διενεργούνται μόνο κατόπιν ραντεβού

 
Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε ένα Ψευτορωμαίικο που καταρρέει
Οι συναλλαγές μας θα διενεργούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το κούρεμα, η βαφή – ακόμη και το… ξύρισμα – θα γίνεται με χρήση μάσκας, ενώ το πιστολάκι απαγορεύεται καθώς ενέχει κίνδυνο διασποράς του ιού.

Κομμωτήρια

Με απαγορευτικό στο… πιστολάκι ξεκινούν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια έπειτα από ενάμιση μήνα διακοπής των εργασιών τους. Η δεύτερη φάση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης του χρώματος και του μήκους στην κόμη γυναικών και ανδρών, άπαντες όμως θα εξέρχονται από κουρεία και κομμωτήρια με βρεγμένα μαλλιά. Η χρήση του σεσουάρ απαγορεύεται κατηγορηματικά από τους ειδικούς, καθώς μέσα σε αυτά γίνεται περιστροφή του αέρα με αποτέλεσμα να ευνοείται η διασπορά του ιού, ενώ αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι προκαλεί και το πιστολάκι. Σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει οπωσδήποτε στέγνωμα, θα πρέπει όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του κομμωτηρίου να παραμένουν ανοιχτά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Οι κομμωτές θα φορούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία θα αλλάζουν ανά πελάτισσα – με εξαιρετική δυσκολία, καθώς στις βαφές των μαλλιών οι κομμωτές εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλές γυναίκες – ενώ βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν θα επιτρέπεται ο κλιματισμός. Παρά τα… τεχνικά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του κουρέματος ή… του ξυρίσματος, δεν υπάρχουν περιθώρια μη συμμόρφωσης: Το πρόστιμο για τις παραβάσεις ξεκινά από τα 150 ευρώ.

Οι καρέκλες θα απέχουν δύο μέτρα μεταξύ τους ενώ προβληματισμός έχει προκύψει για το πώς θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις μεταξύ κομμωτή και πελάτη, με τους πλέον ευφάνταστους να σχολιάζουν ήδη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο κομμωτής θα πρέπει να διαθέτει ικανότητες ψαλιδοχέρη.

Καταστήματα ένδυσης

Αρχικά ακούστηκε ότι κάθε φορά που ένας υποψήφιος πελάτης θα δοκιμάζει το ρούχο της επιλογής του, μια πωλήτρια έξω από το δοκιμαστήριο, επιφορτισμένη ειδικά με αυτόν τον σκοπό, θα παραλαμβάνει το ρούχο και θα το σιδερώνει επί τόπου πριν το δοκιμάσει ο επόμενος. Η ιδέα μάλλον εγκαταλείφθηκε, λόγω της προφανούς δυσκολίας στην εφαρμογή της και πλέον οι ειδικοί συστήνουν «μερική δοκιμή» των υπό αγορά ρούχων.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, από τη Δευτέρα θα μπορούμε να δοκιμάζουμε παντελόνια και φούστες – με μέτρο -, όχι όμως μπλούζες, πουκάμισα ή οτιδήποτε άλλο περνά από το κεφάλι μας για να φορεθεί. Κατά την επιστροφή στο σπίτι καθίσταται υποχρεωτικό το πλύσιμο των ρούχων, αλλά και το μπάνιο όσων επισκέφθηκαν το κατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στα καταστήματα ένδυσης, όπως και σε κάθε άλλο κατάστημα, οι πελάτες θα εισέρχονται αναμένοντας σε ουρά καθώς θα επιτρέπονται συνολικά τέσσερα άτομα στις μικρές επιχειρήσεις και ένα ανά δέκα τ.μ. σε μεγαλύτερες.
Ταξί

Παραμένουν οι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα: Ενας πελάτης ανά ταξί, με μόνες εξαιρέσεις έναν γονέα με δύο ανήλικα τέκνα ή τη μετάβαση σε νοσοκομείο. Οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι αν μια οικογένεια με τρία ενήλικα μέλη θελήσει να πάει κάπου, θα χρειαστεί τρία ταξί.

Δημόσιο

με προκαθορισμένο ραντεβού θα μεταβαίνουν οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες για υποθέσεις τους και μόνο εφόσον αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου. Προβληματισμό για την εφαρμοσιμότητα του μέτρου προκαλούν οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας την περασμένη Τρίτη, πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Εκκλησίες

Το Ψευτορωμαίικο ανοίγει τις εκκλησίες για ατομική προσευχή, δηλαδή για ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους. Σε αντίθεση με την ελαστικότητα που επέδειξε σε σούπερ μάρκετ συγκεντρώσεις κουκουέδων, συναυλίες Πρωτοψάλτη κλπ το αντίχριστο κρατικό μόρφωμα θέτει σοβαρά υποκριτικά ερωτήματα ως προς το πώς θα ελεγχθούν ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που εισέρχονται σε κάθε ναό, η τήρηση των μέτρων υγιεινής στο εσωτερικό του – όπως απολύμανση – αλλά και η Θεία Κοινωνία που σε πρώτη φάση απαγορεύει. Η λύσσα για τους αντίχριστους ενισχύεται από τα περιστατικά ηρωικών ιερέων που δεν υπάκουσαν στις φιλοκυβερνητικές προσταγές του Ιερωνύμου και των συν αυτώ.

Ανοίγουν τον δρόμο προς χωριά και εξοχικά

Τον δρόμο προς τα χωριά και τα εξοχικά θα ανοίξει η κυβέρνηση για τους πολίτες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία από τον Ιούνιο, εγκαταλείποντας έτσι τα μεγάλα αστικά κέντρα που αποτελούν άλλωστε και τις πιο… δραστήριες εστίες του κορωνοϊού. Προϋπόθεση όμως για να κάνει (και) ο ευάλωτος πληθυσμός ένα βήμα προς την κανονικότητα είναι να παραμείνει σε συνθήκες καραντίνας τον Μάιο.

Το «στίγμα» της επόμενης ημέρας για τους πολίτες άνω των 65 ετών έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος, χτίζοντας μια «γέφυρα ασφαλείας» για την ευαίσθητη αυτή πληθυσμιακή ομάδα.

«Να συνεχίσουν χωρίς διαφοροποιήσεις τους κανόνες τού «Μένουμε Σπίτι», ειδικά κατά τον μήνα Μάιο. Με στόχο, όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι κι όσες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά να το πράξουν».

Σε κάθε περίπτωση όμως και όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ευλαβική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής – με πρώτο το συχνό πλύσιμο των χεριών -, η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης 1,5-2 μέτρων από τους συνομιλητές τους πρέπει να αποτελούν καθημερινή (και χωρίς εξαιρέσεις) ρουτίνα και στην επόμενη φάση.

Η φαρμακευτική αγωγή

«Και καθώς οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους χρόνια νοσήματα, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους – μετρώντας για παράδειγμα την πίεσή τους – και κυρίως να παραμένουν συμμορφωμένοι στη φαρμακευτική αγωγή τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος.
 
πηγή:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology