Ο δικός μας αιώνας θα είναι αιώνας των ομολογητών. Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος


 Ο προηγούμενος αιώνας ήταν ο αιώνας των οσίων, των ασκητών και των ασκητριών.


Πόσοι άγιοι; Αναρίθμητο το πλήθος τους• Παίσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος, Ευμένιος, Νικηφόρος ο Λεπρός, Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο Δανιήλ κι ο Εφραίμ στα Κατουνάκια, ο Ιερώνυμος στη Σιμωνόπετρα, ο Σωφρόνιος του Έσσεξ και ο γέροντας του Σιλουανός, η Σοφία της Κλεισούρας και τόσοι άλλοι γνωστοί ή άγνωστοι μέχρι πρότινος κι ο Εφραίμ ο Αριζονίτης.

Ο δικός μας αιώνας θα είναι αιώνας των ομολογητών. Και την ομολογία θα καλείσαι να την κάνεις παντού. Στο σπίτι σου, στην οικογένεια σου, στη δουλειά σου, στους φίλους, στους οικείους, σε όλους.

Το πλήρωμα της Εκκλησίας θα το αλλάξει ο Κύριος. Γιατί θα έχουμε αυτές τις εξετάσεις; Γιατί χρειάζεται ο Χριστός, τους δικούς του ανθρώπους τώρα. Για να φτιάξει το καινούριο πλήρωμα του σκάφους Του. Ποιο είναι το σκάφος του Χριστού; Η Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό είναι το σκάφος του Χριστού. Και αποφάσισε ο Χριστός να αποκαθαρίσει το πλήρωμα αυτού του σκάφους. Και πλήρωμα δεν είσαστε μόνον εσείς οι απλοί Χριστιανοί. Είναι και οι κυβερνήτες, οι δεσποτάδες και οι πατριαρχάδες, είναι και οι παπάδες, είναι και οι μούτσοι και οι ναύτες όπως είναι οι διάκοι και οι καλόγεροι και οι ψαλτάδες. Τώρα θα δώσουμε εξετάσεις όλοι. Κανένας μην έχει πεποίθηση στις παλαιές περγαμηνές του. Μα εγώ έκαμα τόσα προσκυνήματα, μα εγώ είχα τον τάδε Γέροντα, τον τάδε άγιο.

Τώρα σαν να ξεκινά καινούρια ζωή.

[Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος]

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology