Φάρος και Οδηγός μας οι Άγιοι και οι Γέροντες της εποχής μας

~ Σε μια εποχή που έχουν αρχίσει να καταρρέουν ιδανικά, αξίες και κανόνες ηθικής, ο σύγχρονος άνθρωπος ζαλισμένος και αποπροσανατολισμένος, ψάχνει να βρει στηρίγματα και ασφαλή καταφύγια για να ακουμπήσει και να αναπαυτεί.

Ξεφύγαμε από τον δρόμο του Θεού και όλων αυτών που μας δίδαξαν οι Άγιοι και Πατέρες μας και αυτό μας έχει οδηγήσει στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές λοιπόν, το στήριγμα μας και το ασφαλέστερο καταφύγιο δεν είναι άλλο από τις διαχρονικές και αιώνιες αξίες, όπως αυτές εκφράζονται και διδάσκονται μέσα από το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξο πίστη μας. Στα χρόνια τα δικά μας οι σύγχρονοι Άγιοι και Γέροντες της εποχής μας, μας διδάξαν (με λόγους και πράξεις), μας κάλεσαν σε μετάνοια (με διάκριση) και μας έφεραν ξανά στην αγκαλιά του Κυρίου μας και κοντά στην Εκκλησία.

Τους γνωρίσαμε μέσα από τα βιβλία που γράφτηκαν γι’ αυτούς, από τις ομιλίες τους και κάποιοι είχαν την ευλογία να τους γνωρίσουν και από κοντά. Οι λόγοι τους άγγιξαν την ψυχή μας, μας συγκίνησαν και μας έφεραν πιο κοντά στον Θεό. Κράτησαν άσβεστο το Φως της Ορθοδοξίας και το μεταλαμπαδεύσανε και στην δική μας γενιά.

Ο Άγιος Παϊσιος, ο Άγιος Πορφύριος, ο Άγιος. Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Όσιος Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ο Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, ο Π. Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης, ο Π. Φιλόθεος Ζερβάκος, ο Ευσέβιος Γιαννακάκης, ο Γέρων Άνθιμος Μικραγιαννανίτης, ο Π. Αμβρόσιος Λάζαρης, ο Π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, ο Π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης, ο Άγιος Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης, ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεϊτης και όλη αυτή η χρυσή γενιά Πατέρων, Γερόντων, Μοναχών και Ασκητών, που στην πλειοψηφία τους ζήσανε τον προηγούμενο αιώνα, μας άφησαν ως παρακαταθήκη τους λόγους, τις διδαχές και τα κηρύγματά τους. Μας δίδαξαν με την ίδια τους την ζωή και μας κάλεσαν σε πνευματικό αγώνα και μετάνοια…

Αυτοί λοιπόν, οι σύγχρονοι Άγιοι και Γέροντες της Ορθοδοξίας, θα πρέπει να είναι για εμάς ο Φάρος και ο Οδηγός για την ζωή μας στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους. Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Άγιος Παϊσιος:

«Αυτό που θα βοηθήσει θετικά τους ανθρώπους σήμερα είναι το παράδειγμά μας το χριστιανικό και η ζωή μας η χριστιανική. Τους Χριστιανούς πρέπει να τους διακρίνει η πνευματική λεβεντιά και η αρχοντιά – η Θυσία…».

*Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου

Σ.Κ. 

Σημεία Καιρών ~ «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε…»

ΠΗΓΗ

https://simeiakairwn.wordpress.com/

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology