Στα Αστερούσια ΟΡΗ- Μονή Κουδουμά - Εδω εμφανίστηκε η Παναγία! |του Κωνσταντίνου Καραμεσίνη

του Κωνσταντίνου Καραμεσίνη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

– Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη μου επίσκεψη στα Αστερούσια Όρη.

Η πρώτη μου εκείνη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας και στο Μάρτσαλο (Παναγία Μαρτσαλιανή) μου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου και μου δημιούργησε την επιθυμία να ξαναβρεθώ στα Αστερούσια Όρη, διότι κάθε φορά που τα επισκέπτεσαι σου κεντρίζουν την προσοχή περισσότερο και εξάπτουν την φαντασία σου για το τι θα συναντήσεις στην επόμενη εξόρμηση σου.Αρκετές φορές ξαναβρέθηκα εκεί.

Στην τελευταία απόπειρα εξερεύνησης στα Αστερούσια Όρη είχεσειρά η Ιερά Μονή Κουδουμά.

Αναχωρώντας από το Ηράκλειο με κατεύθυνση την Ιερά Μονή έφθασα στο νότιο μέρος του Νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσαράς. Ξεκινώντας την ανάβαση του βουνού, αφήνοντας πίσω το χωριό Στέρνες, στα δεξιά σου βλέπεις τον κάμπο της Μεσαράς και αριστερά τους κακοτράχαλους βράχους των γυμνών Αστερουσίων. Φτάνοντας σε ένα σημείο πριν την κορυφή του Κόφινα, που δεσπόζει από όλα τα σημεία του κάμπου της Μεσαράς, σε καλωσορίζουν οι πρώτοι κάτοικοι, οι αετοί και οι γυπαετοί των Αστερουσίων.

Αρχίζοντας την κάθοδο για την Ιερά Μονή Κουδουμά και όσο πλησιάζεις προς αυτήν συναντάς κάτι παράδοξο. Ενώ όλο το βουνό είναι γυμνό και βλέπεις μόνο τεράστιους βράχους, εκεί είναι κατάφυτο από πεύκα. Βλέποντας την Ιερά Μονή Κουδουμά από ψηλά και θαυμάζοντας το τοπίο που απλώνεται μπροστά σου αναρωτιέσαι ποιος αποφάσισε να στήσει σε αυτό το σημείο την Ιερά Μονή.

Αρχίζοντας την περιήγηση διαπιστώνεις ότι η Ιερά Μονή Κουδουμά στέκει εκεί από τον έκτο αιώνα με διάφορες αλλαγές στη συνέχεια μέχρι σήμερα. Η περιοχή όμως άρχισε να κατοικείται από ασκητές από τον πρώτο αιώνα μετά την έλευση του Αποστόλου Παύλου στο νησί και στο κοντινό λιμάνι των Καλών Λιμένων.

Αυτό όμως που νοιώθεις από την πρώτη στιγμή που φτάνεις στην περιοχή είναι η αγιότητα της. Διαβαίνοντας στην περιοχή συναντάς συνεχώς ασκηταριά Αγίων Πατέρων που εγκαταβίωσανεκεί από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όπως το ίδιο είχαμε συναντήσει  στο Μάρταλο και τον Άγιο Ιωάννη καθώς και σε όλα τα Αστερούσια που ακόμα δεν αξιώθηκα να επισκεφθώ. ‘Οσο όμως περιηγείσαι στην Ιερά Μονή και στην περιοχή συναντάς συνεχώς αξιοθαύμαστα κειμήλια και μέρη.

Στο χώρο της Ιεράς Μονής υπάρχουν τέσσερα καθολικά. Ο κυρίως καθολικός Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία, είναι σπηλαιώδης και η ιστορία του ανάγεται περί τον δωδέκατο αιώνα. Μέσα στο Ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, που η ιστορία της είναι συγκλονιστική. Σας προτρέπω να την διαβάσετε στο link που ακολουθεί:  https://imkoudouma.gr/thaymatoyrges-eikones/

Φυλάσσονται επίσης στον Ιερό Ναό τα Ιερά Λείψανα των κτητόρων της Ιεράς Μονής Αγίων Παρθενίου και Ευμένιου, που η πορεία τους από τη νεαρή ηλικία είναι μοναδική. Σας επισυνάπτω ένα μικρό χρονικό.  https://imkoudouma.gr/oi-osioi-parthenios-kai-evmenios/

Επίσης στον Ιερό Ναό θα δούμε το Άφθαρτο Σκήνωμα του Όσιου Κοσμά του Ερημίτη και Ομολογητή που ασκήτεψε στο Αββακόσπηλιο τον έκτο αιώνα.

Στον Ιερό Ναό μπορεί ο προσκυνητής να συναντήσει, να θαυμάσει και να προσκυνήσει και άλλα ιερά κειμήλια.

Οι Ιεροί Ναοί των άλλων τριών  καθολικών είναι και αυτοί αφιερωμένοι. Ο δεύτερος σπηλαιώδης στην Παναγία την Γερόντισσα, όπου υπάρχει και Ιερή Εικόνα της Παναγίας. Το σπήλαιο του Ναού κατά τους προηγούμενους αιώνες φιλοξένησε ασκητές.

Ο επόμενος Ναός είναι αφιερωμένος στους κτήτορες της Ιεράς Μονής Αγίων Παρθένιου και Ευμένιου και είναι μεταγενέστερος. Ο τελευταίος νεόδμητος ναός που βρίσκεται στην περιοχή, όπου υπάρχουν διάσπαρτα ασκηταριά Αγίων, όπως του Αγίου Χαρίτωνα, του Αγίου Μύρωνα, Επισκόπου Κρήτης, του Αγίου Μακαρίου και άλλων Αγίων,  είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ευμένιο τον Σαριδάκη.

Αυτά με λίγα λόγια συναντάς στον κυρίως χώρο της Ιεράς Μονής. Στην περιοχή πέριξ της Ιεράς Μονής συναντάς το Αββακόσπηλιο και το Σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου. Για τα δυο αυτά σπήλαια δεν υπάρχουν λόγια για να σας τα περιγράψω. Η εικόνα που συναντάς σε καθηλώνει όπως σε καθηλώνει και κάθε σημείο των Αστερουσίων.

Το ενδιαφέρον όμως των Αστερουσίων δεν ανάγεται μόνο στα θρησκευτικά μνημεία αλλά υπάρχει μεγάλο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Και αυτά τα συναντάς σε πληθώρα στην Ιερά Μονή Κουδουμά και πέριξ αυτής.

Σας επισυνάπτω το website της Ιεράς Μονής και σας προτρέπω να περιηγηθείτε σε αυτό.  https://imkoudouma.gr/

Μετά την περιήγηση σας συνιστώ να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κουδουμά, στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας και γενικά στα Αστερούσια Όρη. Η επίσκεψη θα σας μείνει αξέχαστη.΄

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology