
Ένα πιάτο γεμάτο αντιθέσεις. Νηστίσιμο αλλά και κυριακάτικο, μεζές αλλά και κυρίως πιάτο, θαλασσινό αλλά και γήινο, χειμώνας και άνοιξη μαζί. Πλούσιο, μελωμένο, αρωματικό, γευστικό, ένα ποίημα!
Τι θα χρειαστούμε…
- 1 κιλό σουπιές
- 1 κιλό κρεμμύδια ή κοκκάρια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κουτί σάλτσα ντομάτας
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- 3 φύλλα δάφνης
- 15 κόκκους πιπέρι
- 10 κόκκους μπαχάρι
- 1/2 κ. γλυκού κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι
Πώς θα το φτιάξουμε…
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Αν δεν είναι καθαρισμένες και έχουν το μελάνι τους, τις τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να στερεοποιηθεί το μελάνι και μετά το αφαιρούμε εύκολα κι απλά. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να την βγάλουμε «καθαρή», γιατί αλλιώς την «βάψαμε» κυριολεκτικά και μεταφορικά! Παρεπιμπτόντως, νομίζω πως αυτή η σουπιά με αγριοκοιτάει…
Αφαιρούμε από το σώμα τα εντόσθια και το κόκκαλο και το κόβουμε σε κομμάτια.

Ανάμεσα στα πλοκάμια υπάρχει αυτό το δόντι. Το βγάζουμε κι αυτό.

Από το κεφάλι αφαιρούμε και πετάμε τα μάτια και τεμαχίζουμε τα πλοκάμια.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Καλύτερα αυτή η διαδικασία να γίνει κάτω από τον απορροφητήρα αναμμένο στην δυνατή σκάλα και τέλος στα δάκρυα! Όσον αφορά τα κοκκάρια, τα βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν και μετά καθαρίζονται πιο εύκολα.

Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε για λίγο τα κομμάτια της σουπιάς.

Μετά από λίγο ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε και αυτά μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης, τους κόκκους από το πιπέρι και το μπαχάρι καθώς και το κύμινο.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Σε
περίπτωση που τα κρεμμύδια και οι σουπιές έχουν μαλακώσει αλλά υπάρχει
ακόμα αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα, καλά είναι να το βάλουμε σε μικρό
κατσαρολάκι και να το βράσουμε μόνο του στο δυνατό μέχρι να εξατμιστεί
το περισσότερο και μετά το ξαναρίχνουμε στο φαγητό, αλλιώς θα μας
λιώσουν τα κρεμμύδια και θα τα χάσουμε.
Το φαγητό αυτό είναι πολύ
πιο νόστιμο όταν κρυώσει και χυλώσει. Γίνεται πιο δεμένο, πιο μελωμένο.
Ακόμη καλύτερο είναι την επόμενη μέρα. Μπορούμε επίσης να
αντικαταστήσουμε τις σουπιές με χταπόδι ή καλαμάρι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή:cookeatup.com
Tags:
Μαγειρική