Ποια θαλασσινά μπορούμε να τρώμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής;

Αρκετοί μπερδευόμαστε σχετικά με τα τρόφιμα που μπορούμε να επιλέγουμε για το σαρακοστιανό τραπέζι. Μία συνηθισμένη κατηγορία που μπορεί να προβληματίσει κάποιους είναι τα θαλασσινά. Αφού λοιπόν δεν τρώμε ψάρι γιατί τρώμε χταπόδι, γαρίδες και καλαμάρια;
Η απάντηση είναι απλή: Κατά τη διάρκεια των σαράντα ημερών που νηστεύουμε, δεν επιτρέπεται να καταναλώνουμε τροφές που έχουν αίμα, όπως το κρέας και τα ψάρια. Συνεπώς, μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας τα υπόλοιπα θαλασσινά, με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε απεριόριστους γευστικούς συνδυασμούς που θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
Η υψηλή θρεπτική τους αξία, μετατρέπει τα θαλασσινά στους πρωταγωνιστές του σαρακοστιανού τραπεζιού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργιά του. Η Σαρακοστή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους που μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, δημιουργώντας θρεπτικά και νόστιμα πιάτα.

Παρακάτω, σας προτείνουμε μία συνταγή για γευστική πολύχρωμη παέγια με καλαμάρια που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά:
· 1/4 φλ. ελαιόλαδο
· 2 σκ. σκόρδο
· 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 2 καλαμάρια
· 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
· 2 πρέζες κρόκος Κοζάνης
· 1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα
· 1 φλ. αρακάς
· 4 φλ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
· 6 φλ. ζωμό ή νερό βραστό
· 500 γρ. φρέσκα μύδια
· 500 γρ. γαρίδες
· ½ ματσάκι μαϊντανό
· 1 δαφνόφυλλο
· 2 κλαδάκια θυμάρι
· Αλάτι, πιπέρι
· 1 λεμόνι σε τέταρτα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα καλαμάρια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο και λίγο θυμάρι.
Στη συνέχεια, βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές, και ανακατεύουμε και πάλι. Προσθέτουμε αρακά, κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι, και τα ντοματάκια που έχουμε αλέσει. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα, προσθέτουμε τον ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για επτά με οκτώ λεπτά και προσθέτουμε τα ωμά θαλασσινά (γαρίδες, μύδια).
Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα θαλασσινά. Η παέγια συνολικά θέλει περίπου 20 λεπτά ψήσιμο.
Τέλος, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.
https://www.sarakosti.gr/

trygitis.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology