Σταλάγματα ανακούφισης για την αναστατωμένη ψυχή

«Εκεί που υπάρχει σαρκική ανάπαυση δεν μπορεί να κατοικήσει φόβος Θεού». Αββάς Ησαΐας. «Η απιστία προέρχεται από την υπερηφάνεια. Ο υπερήφανος ισχυρίζεται ότι θα γνωρίσει τα πάντα με τον νου του και την επιστήμη, αλλά η γνώση του Θεού παραμένει ανέφικτη γι’ αυτόν, γιατί ο Θεός γνωρίζεται μόνον με... αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Ο Κύριος αποκαλύπτεται στις ταπεινές ψυχές. Σε αυτές δείχνει ο Κύριος τα Έργα Του, που είναι ακατάληπτα για τον νου μας». Άγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης.
 «Αν ένας λαός ή μια πολιτεία υποφέρουν, τότε πρέπει να μετανοήσουν οι πάντες κι ο Θεός θα τα εξομαλύνει όλα προς το καλό». Άγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης.
«Συνείδηση αγαθή βρίσκεται με την προσευχή. Και προσευχή, πάλι, καθαρή με τη συνείδηση. Γιατί το ένα έχει ανάγκη το άλλο εκ φύσεως». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Ειρήνη είναι η απαλλαγή από τα πάθη, η οποία χωρίς την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος δεν βρίσκεται», Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Όπως είναι αδύνατη η συνύπαρξη φωτιάς και νερού, έτσι είναι ενάντιες η δικαιολογία και η ταπείνωση», Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Εκείνος που συγχρόνως επαινεί και κατηγορεί τον άλλον αυτός κατέχεται από κενοδοξία και φθόνο. Και με τους επαίνους προσπαθεί να κρύψει τον φθόνο, ενώ με τις κατηγορίες συνιστά τον εαυτό του καλύτερο από εκείνον». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Τα μικρά αμαρτήματα ο διάβολος τα δείχνει μηδαμινά επειδή, διαφορετικά, δεν μπορεί να φέρει τον άνθρωπο στα μεγαλύτερα κακά». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Όταν έχεις λογισμό που σε προτρέπει να ζητήσεις ανθρώπινη δόξα, να ξέρεις καλά ότι σου προετοιμάζει αισχύνη». Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Από τη φιληδονία έρχεται η αμέλεια και από την αμέλεια η λησμοσύνη των καλών. Γιατί ο Θεός έχει χαρίσει σε όλους τη γνώση εκείνων που μας συμφέρουν», Άγ. Μάρκος ο Ασκητής.
«Εάν δεν βρεις τον Χριστό σε αυτήν τη ζωή, δεν θα Τον βρεις στην άλλη». π. Σεραφείμ Ρόουζ.
«Ο φθόνος είναι δίδαγμα του Διαβόλου, αρραβώνας κολάσεως, εμπόδιο στην ευσέβεια, πρόσθετη σπορά εχθρού, δρόμος για την κόλαση, στέρηση της βασιλείας του ουρανού». Μ. Βασίλειος.
«Όπως η σκουριά φθείρει το σίδηρο, έτσι και ο φθόνος φθείρει την ψυχή που τον κατέχει». Μ. Βασίλειος.
«Τέτοιος είναι ο φθόνος. Δεν ενέχεται να βλέπει την ευτυχία των άλλων, διότι νομίζει ότι η ευτυχία του πλησίον είναι δική του συμφορά και λιώνει για όλα τα καλά του πλησίον του». Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
«Όποιος ανήκει στην Εκκλησία παραιτείται από τη ζωή του χάριν του Χριστού και του Ευαγγελίου». π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
 «Ποτέ μη λες “θα το κάνω αύριο”, επειδή το δευτερόλεπτο που ζούμε, εκείνο είναι δικό μας. Το επόμενο δευτερόλεπτο, το επόμενο λεπτό δεν είναι δικά μας, δεν ξέρουμε εάν θα το προλάβουμε...». Άγ. Διονύσιος της Κολιτσού.
«Να προσεύχεσαι όπως μπορείς, για να φτάσεις να προσεύχεσαι όπως πρέπει». Άγ. Θεόφιλος της Σίμπατα.
«Τα χνώτα του δράκοντα του αρχαίου, που θα πειράξει την οικουμένη, άρχισαν να μας προκαλούν ασφυξία και εμετό και μένει πλέον σαν σημείο παρηγοριάς αυτό που ο άγγελος είπε τότε στον Λωτ: “Φύγε, πήγαινε στη Σιγώρ για να σωθείς”. Αλίμονο στη νέα γενιά, που θα βρεθεί στο κέντρο του κυκλώνα. Τι πρόκειται να συναντήσει!». Άγ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός.
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology