Το φιλί του Ιούδα: Ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε;

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Καινής Διαθήκης. Ο άνθρωπος που πρόδωσε τον Ιησού με ένα φιλί στον κήπο της Γεσθημανής για 30 αργύρια και ύστερα, κυνηγημένος από τύψεις, αυτοκτόνησε.

Γιατί όμως ο Ιούδας πρόδωσε τον Διδάσκαλό του; Και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε το φιλί της προδοσίας;

Μετά την προσευχή του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, ξαφνικά ακούστηκε μεγάλη φασαρία και εμφανίστηκε ο Ιούδας ακολουθούμενος από όχλο. Ρωμαίοι στρατιώτες και άνθρωποι των αρχιερέων, κρατώντας φανούς, ξίφη και ξύλα, ήταν ανάμεσά τους. Ο Ιούδας πλησίασε τότε τον Ιησού, του απηύθυνε το χαιρετισμό «Χαίρε Ραββί» και τον φίλησε. Μόλις τον είχε προδώσει.
«Με φίλημα ήρθες να προδώσεις τον Υιό του Ανθρώπου;» ήταν η ερώτηση που έλαβε ο Ιούδας μετά την πράξη του, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ την ίδια στιγμή οι στρατιώτες συλλάμβαναν τον Ιησού και του έδεναν τα χέρια. Ο δε Πέτρος αντέδρασε κόβοντας το αυτί ενός από τους δούλους του αρχιερέα που συνόδευε τους στρατιώτες. Ο Ιησούς τον επέπληξε, λέγοντάς του «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις». Και αναρωτήθηκε δυνατά απευθυνόμενος στους ανθρώπους που τον συνέλαβαν: «Γιατί ήρθατε με μαχαίρια και ξύλα να με συλλάβετε; Κάθε μέρα καθόμουν κοντά σας και δίδασκα στο ιερό. Γιατί δεν με πιάσατε τότε;».
Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το ερώτημα γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού. Μία από αυτές υποστηρίζει πως ο Ιούδας περίμενε από τον Χριστό να ελευθερώσει τους Εβραίους από τη ρωμαϊκή κατοχή και, μόλις συνειδητοποίησε πως ο Διδάσκαλός του δεν είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει κάποιο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, απογοητεύτηκε και τον πρόδωσε. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως ο Ιούδας προσπάθησε να αναγκάσει τον Ιησού να επιδείξει τις δυνάμεις του, ενώ ειπώθηκε και πως ο Ιούδας ήταν μέρος ενός ευρύτερου θεϊκού σχεδίου. Όλα αυτά όμως παραμένουν θεωρίες. Τα μόνα δε κίνητρα που αναφέρονται ρητά από τους Ευαγγελιστές είναι η φιλαργυρία του Ισκαριώτη και η επίδραση του σατανά…
Το φιλί του Ιούδα, που άξιζε πολλά περισσότερα από 30 αργύρια -τα οποία, άλλωστε, και επιστράφηκαν- οδήγησε τον ίδιο στην ατιμωτική αυτοκτονία και την αιώνια τιμωρία, τον Ιησού στον Σταυρό και την ανθρωπότητα να αναρωτιέται, τόσους αιώνες, γιατί αποτέλεσε το μέσο της προδοσίας του Χριστού. Το φιλί αποτελεί έκφραση αγάπης, όχι προδοσίας…
Παράλληλα, μέσα στους αιώνες, έχουν διατυπωθεί και άλλα ερωτήματα για την πράξη του Ιούδα. Τα συνοψίζουμε στα εξής:
• Γιατί οι Ρωμαίοι χρειάζονταν τον Ιούδα να τους υποδείξει τον Ιησού, αφού ήταν ένα γνωστό πρόσωπο λόγω των διδιασκαλιών του;
Ίσως δεν ήταν και τόσο γνωστός ο Ιησούς, ειδικά στους Ρωμαίους στρατιώτες, που σίγουρα έδειχναν μεγάλη αδιαφορία για τις ομιλίες του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η σύλληψη έγινε το βράδυ. Έπρεπε να βρεθεί προφανώς κάποιος που γνώριζε τον Ιησού και τα μέρη που σύχναζε, ο οποίος θα τους οδηγούσε σύντομα στον κήπο της Γεσθημανής κι εκεί, ανάμεσα στους πολλούς μαθητές, θα υποδείκνυε το πρόσωπο που έψαχναν. Όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και ήσυχα, ώστε να προκληθούν οι μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Αντίθετα, η σύλληψη του Ιησού μέρα μεσημέρι, εν μέσω υποστηρικτών και θαυμαστών του, σίγουρα θα ήταν μια ριψοκίνδυνη ενέργεια.
• Γιατί ο Ιησούς συμπεριέλαβε τον Ιούδα στους μαθητές του, αφού γνώριζε πως θα τον προδώσει;
Οι απαντήσεις ποικίλλουν, αλλά οι περισσότερες επικεντρώνονται στο θέμα της «ελεύθερης βούλησης», η οποία είναι και θεμέλιο της χριστιανικής πίστης. Δηλαδή, ο Ιούδας αφέθηκε ελεύθερος να κάνει την επιλογή του. Ο Ιησούς δεν ήθελε να τον επηρεάσει ούτε να τον απαλλάξει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ιωάννη, είχε πει: «Εγώ ξέρω ποιους διάλεξα για μαθητές μου…».
• Γιατί ο Πέτρος δεν επιτέθηκε στον Ιούδα, αλλά στο δούλο;
Ένα από τα ερωτήματα που κανένας δεν κατάφερε πραγματικά να απαντήσει. Όσοι προσπάθησαν κατέληξαν στο ότι ο Πέτρος είτε φοβήθηκε να επιτεθεί στον Ιούδα, που βρισκόταν ανάμεσα στους στρατιώτες, είτε δεν αντιλήφθηκε καν το ρόλο του, αφού βρισκόταν μακριά μαζί με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Αυτή η αντίδραση του Πέτρου είναι και μια ένδειξη πως ο Ιούδας δεν είχε δώσει μέχρι τότε δείγματα κακού χαρακτήρα, γι’ αυτό και κανείς από τους μαθητές του Ιησού δεν είχε υποψιαστεί πως ήθελε να προδώσει τον Δάσκαλο…

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology