Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελετών που έχουν διερευνήσει την επίδραση του σκόρδου στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αφορά χορήγηση συμπληρωμάτων και παρασκευασμάτων σκόρδου, σε δοσολογία που δεν είναι εφικτό να καταναλωθεί στην καθημερινότητα.
Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο ακόμη και όταν λαμβάνεται σε μικρή ποσότητα μπορεί να έχει ευεργετική δράση, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα εν λόγω ευρήματα και να καθοριστεί η ελάχιστη «δόση» πάνω από την οποία είναι εμφανής η θετική του επίδραση.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σκόρδο περιέχει ορισμένα φλαβονοειδή και θειούχες ενώσεις, που φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της αθηροσκλήρωσης.
Επιπλέον, έχει φανεί ότι τα παραπάνω συστατικά διαθέτουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ενώ είναι πιθανό να λειτουργούν και ως αντι-μικροβιακοί παράγοντες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών.
neadiatrofis.gr
Tags:
Υγεία