Αγία Παρασκευή Σιάτιστας στην περιοχή Γεράνεια (Φώτο + Βίντεο)

Αγ. Παρασκευή και δίπλα (κάτω και αριστερά) ο Ναός της Αγίας Άννας
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος ναός της Σιάτιστας. Βρίσκεται στην πλατεία της Γεράνειας και είναι χτισμένος το 1677. Αποτελεί ένα θησαυρό αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής ενώ ταυτόχρονα είναι ένα..
αξιόλογο μνημείο βυζαντινής τέχνης. Πρόκειται για μια θολοσκέπαστη τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο νάρθηκα – γυναικωνίτη.
Η διάταξη των θόλων σε σχήμα σταυρού, δίνουν στο ναό τη μορφή εγγεγραμμένου σταυροειδούς. Άξια προσοχής είναι η απεικόνιση στο νότιο τοίχο του κλειστού νάρθηκα – γυναικωνίτη των Αρχαίων Ελλήνων σοφών: Σόλωνα, Πλούταρχου, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη και Σίβυλλας. Συναρπάζουν το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες της με τα ζωηρά χρώματα και την εξαίρετη τεχνη, έργα του 1711. Τα δεσποτικά και οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Θεοδώρου Πουλάκη του Κρητός, ενώ ο ζωγραφισμένος Επιτάφιος είναι έργο του ‘Αναστασίου εξ Ιωαννίνων’. Μέσα στο Ναό η εικόνα της Αγίας Παρασκευής διακρίνεται από το αργυρό της περίβλημα.

Επειδή η Αγία Παρασκευή ήταν μετόχι της μονής Σινά γι’αυτό και θα δούμε τοιχογραφίες έξω. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες σχετίζονται με τους Ασκητές και τους Μοναχούς, τους Αναχωρητές της ερήμου της Παλαιστίνης.

Το πανύψηλο εξάγωνο καμπαναριό της είναι μεταγενέστερο κτίσμα (1862), χρηματοδοτημένο από έρανο που έγινε από τους κατοίκους της Γεράνειας.

Νότια της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κολλημένος ο ναΐσκος της Παναγίας, που μαζί με την κοινή αυλή και το τεράστιο καμπαναριό αποτελούν όμορφο σύνολο.
Δεσπόζει από μακριά το επιβλητικό Καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής! 

Β/Α πύλη για το εξωκλήσι που περνάει από τον αυλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής

το Εξωκλήσι  της Αγίας Παρασκευης από την Β/Α πλευρα. μέσα Στον αυλόγυρο αυτό κάποτε υπήρχαν πολλά κελιά με μοναχούς.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται "αερική", έχει δε ένθεν και ένθεν δύο αγγέλους. Είναι μια τοιχογραφία Βυζαντινής τέχνης.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται "αερική", έχει δε ένθεν και ένθεν δύο αγγέλους. Είναι μια τοιχογραφία Βυζαντινής τέχνης.

Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, δείχνει την Αγία με αργυρό περίβλημα και γύρω της εικόνες από το μαρτύριο της μέχρι την Κοίμηση της.

Και ενώ απ΄έξω, για λόγους προστασίας από τους Τούρκους, φαινόταν σαν ένα απλό σπίτι, η εκκλησία μέσα είναι ένα θαυμάσιο μνημείο της Μεταβυζαντινής τέχνης!
Είναι θολωτή με τρούλους και αψίδες!
Το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας και το προσκυνητάρι είναι έργα εξαιρετικής Γιαννιώτικης ξυλογλυπτικής τέχνης και επιχρυσωμένα! Τα σκαλιστά στο τέμπλο παρουσιάζουν την άμπελο.
Λέγεται ότι 18 χρόνια χρειάστηκαν οι τεχνίτες για την αποπεράτωση του έργου τους!

Δείτε και το σχετικό βίντεο..

www.agiotopia.blogspot.gr


(πηγή βίντεο:Dimos Cristod.)


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology