Ιερά Μονή της Κοίμησης της Παναγίας Τορνικίου [Video/photo]

Τορνίκι είναι το παλαιό όνομα του σημερινού χωριού Παναγιά. Το όνομα οφείλεται στη γνωστή οικογένεια των Τορνικίων, η οποία κατά τη βυζαντινή εποχή κατείχε τις γαίες της περιοχής, όπου ανεγέρθηκε και η ομώνυμη μονή...

Η ΙΜ Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου πήρε το όνομά της από την οικογένεια των Τορνικίων. Βέβαια, δεν υπάρχει επιγραφική μαρτυρία ή αναθηματική παράσταση που να δηλώνει ότι οι Τορνίκιοι ήταν κτήτορες της μονής. Το καθολικό της μονής είναι διώροφο και αποτελείται από δυο μονόχωρους ναούς με ανεξάρτητη πρόσβαση στα δυτικά. Στα ανατολικά απολήγουν σε ημικυκλική κόγχη. Οι ναοί είναι κατάγραφοι με τοιχογραφίες και χρονολογούνται βάσει επιγραφών το 1481/2 οι άνω και το 1728-30 οι κάτω.

Σε επαφή με τη δυτική πλευρά αναπτύσσεται μια γραμμική σειρά κελιών. Διενεργήθηκε ανασκαφική έρευνα στη βόρεια πτέρυγα των ερειπωμένων κελιών και στον αύλειο χώρο της μονής. Οι χώροι που αποκαλύφθηκαν ταυτίζονται με κελιά, με τα μαγειρεία και την Τράπεζα της μονής. Χρονολογικά πρέπει να ανήκουν στη δεύτερη οικοδομική φάση της μονής, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στα τέλη του 15ου ? αρχές 16ου αιώνα.

Η πρώτη αναφορά του μοναστηριού ως Μονή Τορνίκης Γρεβενών συναντάται σ΄ ένα κηρόβουλο του 1607 γραμμένο στα σλαβικά από τον Ιωάννη Ραδούλ, βοεβόδα της Ουγγροβλαχίας. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι η κατοίκησή της συνεχίζεται τον 17ο αιώνα.
 
Το συμπέρασμα ενισχύεται και από τα ευρήματα της ανασκαφής (πήλινες πίπες του τέλους του 17ου αιώνα). Τον 18ο αιώνα εξακολουθεί να ακμάζει, αφού τοιχογραφήθηκε το ισόγειο του καθολικού (1728-30) σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή. Δεν είναι γνωστό πότε εγκαταλείφθηκε η μονή.

  Συντάκτης
Τσιάπαλη Μαρία, αρχαιολόγος


 Συμπληρωματικά στοιχεία..
 
Κτισμένη σε χαμηλό ανάχωμα, η διώροφη μονή στην όχθη του Αλιάκμονα. Αλλά προκειμένου να σωθεί από βέβαιο... "πνιγμό" έχει μεταφερθεί σε παρακείμενο καταπράσινο λόφο!
Το διώροφο καθολικό της μονής  «ταξίδεψει» πάνω σε χαλύβδινες ράγες, με υδραυλικά έμβολα και -όσο απλό κι αν φαίνεται- η μεγάλη κλίση του εδάφους (27 μέτρα υψομετρική διαφορά) ανεβάζει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ανά έξι μέτρα καθώς κύλαγε το «βαγόνι» ξηλώνανε τις ράγες τις οποίες «πατούσε» και μεταφέρονταν μπροστά. Κάποια τμήματα του μοναστηριού «κόπηκαν» και μεταφέρθηκαν αργότερα αυτούσια, ενώ έτοιμος ήταν και "περίμενε" ο νέος πέτρινος περίβολος, στο ίδιο σχέδιο με τον παλιό. «Είναι τεράστια ευθύνη. Στους 260 τόνους της κατασκευής πρέπει να προσθέσουμε και το ιστορικό βάρος' του καθολικού, που είναι διακοσμημένο και ζωγραφισμένο από τότε που ιδρύθηκε το μοναστήρι. "Πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση" έλεγε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές, μελετητής επιβλέπων του έργου.

 www.agiotopia.blogspot.gr




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology