Μελέτη συνδέει το βαμβακέλαιο με εντυπωσιακή μείωση της χοληστερόλης

Ζήσης Ψάλλας
Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας βρήκαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά..
εμπλουτισμένη με βαμβακέλαιο βελτιώνει δραστικά τα προφίλ χοληστερόλης στους νέους ενήλικες άνδρες.

Οι επιστήμονες διενήργησαν μια μελέτη πέντε ημερών σε 15 υγιή άτομα για να ελέγξουν τις επιδράσεις μιας δίαιτας εμπλουτισμένης είτε με βαμβακέλαιο είτε με ελαιόλαδο στα λιπιδικά προφίλ.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν σημαντικές μειώσεις της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στην ομάδα του βαμβακελαίου, σε σύγκριση με τις μικρές αλλαγές στην δίαιτα που ήταν εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition Research.

​Ένα λιπαρό οξύ που είναι μοναδικό στο βαμβακέλαιο ωθεί το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος «Τα αποτελέσματα αυτά ήταν τόσο εκπληκτικά λόγω του μεγέθους της αλλαγής που παρατηρήθηκε με τη δίαιτα του βαμβακέλαιου», δήλωσε η Jamie Cooper, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα τροφίμων και διατροφής του UGA College of Food and Nutrition, του Πανεπιστημίου της Γεωργίας. «Το να δούμε τόσο μεγάλη αλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν συναρπαστικό».

Τα άτομα, όλοι υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 45 ετών, έλαβαν γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για πέντε ημέρες σε δύο ξεχωριστές, αυστηρά ελεγχόμενες δοκιμές, με τη μόνη διαφορά να είναι η χρήση βαμβακέλαιου ή ελαιολάδου στα γεύματα.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν μια μέση μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά 8% στη διατροφή με βαμβακέλαιο, μείωση κατά 15% στη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL ("κακή" χοληστερόλη) και μείωση 30% στα τριγλυκερίδια. Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας ή την HDL ("καλή" χοληστερόλη) αυξήθηκαν κατά 8%.

Μεγάλη μείωση λιπιδίων

Οι ερευνητές είπαν ότι ένα λιπαρό οξύ που είναι μοναδικό στο βαμβακέλαιο, το διϋδροστερσικό οξύ (dihydrosterculic acid), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης τριγλυκεριδίων στο σώμα. «Ωθεί το σώμα να κάψει περισσότερο από αυτό το λίπος επειδή δεν μπορεί να το αποθηκεύσει σωστά, έτσι υπάρχει λιγότερη συσσώρευση λιπιδίων και χοληστερόλης», δήλωσε η Cooper και συμπλήρωσε ότι ο μηχανισμός αυτός, φαίνεται να αποτελεί βασικό συστατικό των ευεργετικών επιδράσεων στα λιπίδια. Να σημειωθεί ότι το βαμβακέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν τη μελέτη τους ώστε να συμπεριλάβουν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλή χοληστερόλη καθώς και να κάνουν μια μεγαλύτερη διατροφική παρέμβαση.

Πηγή

yiorgosthalassis 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology