Τι είπαν Γαβρόγλου-Βαρθολομαίος για την ουκρανική κρίση

Και ενώ όλα τα ρεπορτάζ από την συνάντηση Γαβρόγλου-Βαρθολομαίου εστίασαν στα όσα οι δύο άνδρες συζήτησαν για την συμφωνία Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού, η επαφή είχε και άλλη μια σοβαρή διάσταση.

«Οι σχέσεις της Ρωσικής.. Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εσωτερικό εκκλησιαστικό πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάσει”, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη.

Οι δημοσιογράφοι στην κατοικία του Πατριάρχη στο Φανάρι ζήτησαν από τον υπουργό, με βάση τον «σεβασμό από την ελληνική κυβέρνηση για τον πατριάρχη» και ότι Γαβρόγλου «είναι Κωνσταντινοπολίτης», να σχολιάσει τη σύγκρουση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας για την ουκρανική αυτοκεφαλία.

«Επιτρέψτε μου να μην πάω σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα καθαρά εκκλησιαστικό πρόβλημα. Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα στα πλαίσια των χριστιανικών και ορθόδοξων αξιών τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. Αυτό δεν είναι ένα θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει μια θέση”, δήλωσε ο Γαβρόγλου.

Ο υπουργός στη συνάντηση δύο ωρών Βαρθολομαίο ενημέρωσε σχετικά με τα σχέδια για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στην Ελλάδα και την πρόταση Τσίπρα-Ιερώνυμου για τα οποία ο πατριάρχης δεν είχε ενημερωθεί.

Το ζήτημα αφορά άμεσα τον Βαρθολομαίο, αφού ένα σημαντικό μέρος του μητροπολιτικού εδάφους της Ελλάδας βρίσκεται υπό την κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.

«Άκουσα τους φόβους, θα τους μεταφέρω”, δήλωσε ο Γαβρόγλου.

Στο ερώτημα πώς η συμφωνία θα επηρεάσει τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών», της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, ο υπουργός απάντησε ότι τα ερωτήματα αυτά θα εξεταστούν λεπτομερώς.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξεταστούν στη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να αξιολογηθούν και να απαντηθούν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology