ΛΕΡΟΣ ένα αυθεντικό νησί με Ελληνική Παράδοση.

Αποτέλεσμα εικόνας για λέρος
Ίσως διατροφικά να μην γνωρίζετε ότι η Λέρος είναι το νησί που συστηματικά καλλιεργείται το εξωτικό φρούτο Γκουάβα(Guavas) ή Γκαβάφα.
Η όψη του μοιάζει με λεμόνι αλλά η γεύση του έχει κάτι από..
μήλο και φρούτα του πάθους. Γεύση γλυκιά κι υπόξινη μαζί.
Αλλά αυτό το φρούτο δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να επισκεφθείς το νησί.
Τα τελευταία χρόνια η Λέρος, το νησί της Αρτέμιδος έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και είναι το ιδανικό μέρος για σένα που θέλεις ήσυχες διακοπές με μικρές αποστάσεις.

Να λοιπόν 12+1 λόγοι για να περάσεις εναλλακτικές διακοπές στη Λέρο:

1.Θα γνωρίσεις τους οικισμούς του νησιού. Το ξακουστό Λακκί θα σε εκπλήξει με την αρχιτεκτονική του. Ιταλικά, νεοκλασικά αλλά και αιγαιοπελαγίτικα κτίρια βρίσκονται εκεί για να περιπλανηθείς ανάμεσά τους και να τα φωτογραφήσεις! Εξίσου άξια θαυμασμού είναι η Αγορά, το κινηματοθέατρο και το δημοτικό σχολείο. Να σημειωθεί πως στο Λακκί βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου!
 Αποτέλεσμα εικόνας για λέρος
2.Η πρωτεύουσα του νησιού, ο Πλάτανος θα σε σαγηνεύσει με την ιδιαίτερη ομορφιά του. Είναι ένας αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός στο λόφο Απιτίκη, κάτω από το Κάστρο της Παναγίας. Σου προτείνω βόλτα, καφέ και γλυκό του κουταλιού στην πλατεία με τον πλάτανο την ώρα της δύσης του ηλίου. Μπορεί να μην φαίνεται το ηλιοβασίλεμα από εκείνη την πλευρά, αλλά όπως και να το κάνουμε τα χρώματα της ατμόσφαιρας την ώρα αυτή είναι ονειρικά. Στο δρόμο φεύγοντας σταμάτα στους 6 μύλους για μία- δύο (άντε 10-15) φωτογραφίες.

3.Η Αγία Μαρίνα είναι ο δεύτερος πιο πολυσύχναστος οικισμός μετά το Λακκί. Μπορείς να βγεις για μία βραδινή βόλτα στα εστιατόρια ή στα μπαρ της παραλίας. Μην φαντάζεσαι ξέφρενο χορό και ξενύχτι. Στη Λέρο τα πράγματα κυλούν ήρεμα και αυτή είναι και η γοητεία της. Επίσης στην Αγία Μαρίνα κάθε πρωί «στήνεται” ψαραγορά με φρεσκότατα ψάρια . Μην το χάσεις! Στο Παντέλι, τέλος δεν θα μπορείς να αποφασίσεις σε ποια ψαροταβέρνα να κάτσεις. Είναι όλες μία και μία!

 Αποτέλεσμα εικόνας για l;erow

4.Κάθε χρόνο στη Λέρο διοργανώνονται πολλά γλέντια και γιορτές!! Το πανηγύρι του Αλωνάρη τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο η γιορτή της Τράτας που μοιράζεται δωρεάν ψάρι και κρασί, η Γιορτή στην παραλία της Αλίντας τη Ναυτική Εβδομάδα και το Πανηγύρι της Παναγίας κάθε Δεκαπενταύγουστο. ‘Ελα και εσυ γιαβρί μου!
5.Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την Παναγία Καβουράδαινα στον Ξηρόκαμπο, με την περίφημη θαυματουργή εικόνα με τον κάβουρα που “αγκαλιάζει” την Παναγία, σπάνιας ομορφιάς αγιογραφία!

 Αποτέλεσμα εικόνας για l;erow

6.Οι παραλίες της Λέρου είναι εδώ γι’ αυτόν που ξέρει τι ζητάει από τις διακοπές του. Ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, ήλιο και θάλασσα. Οι καλύτεροι όρμοι είναι ο Βρωμόλιθος, το Κριθώνι, οι Παναγιές, τα Δύο Λασκάρια, η Γούρνα και ο Κρυφός.
lovelovetip: Όταν θα επισκεφτείς το Βρωμόλιθο να πας για…βουτιές στο Τουρκοπήγαδο!
7.Η πιο γνωστή και η πιο οργανωμένη παραλία του νησιού είναι η Αλίντα. Παρέχει κάθε άνεση ενώ παράλληλα είναι μια ήσυχη πλαζ. Στην ακτή Αλίντα θα βρεις τον διώροφο “Πύργο Μπελένη”, στον οποίο στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.
8.Κάποιο μεσημέρι κάνε μια απόδραση στο ψαροχώρι Παρθένι. Εκεί θα φας νόστιμα ψαράκια μπροστά στη θάλασσα, ενώ θα χαζεύεις τους ντόπιους ψαράδες με τις τράτες τους να «σχίζουν” το αγαιοπελαγίτικο «μπλε” της θάλασσας, συντροφιά με γλάρους! Ε ναι! Είσαι στην Ελλάδα!
9.Αν είναι κάτι που αξίζει πολύ στη Λέρο, τότε αυτό είναι σίγουρα μία επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο του νησιού, χτισμένο μέσα σε τούνελ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που η Λέρος αποτελούσε αντικείμενο διεκδίκησης πολλών χωρών.
10. Αν είσαι λάτρης των καταδύσεων ετοιμάσου να ζήσεις μία μοναδική εμπειρία στο βυθό της θάλασσας του νησιού. Ένα ολόκληρο «μουσείο” βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, αφού κατά τη διάρκεια του πολέμου- δυστυχώς- είχαν βυθιστεί πολλά αεροπλάνα και πλοία!

Σχετική εικόνα

11.Μην παραλείψεις να δεις την “Αγία Κιούρα των εξόριστων”, η οποία ήταν η εκκλησία των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας και σήμερα έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «διατηρητέο μνημείο”.
12. Φυσικά δεν θα λείψουν και οι εξορμήσεις στα γύρω νησάκια (Λειψούς, Αρχάγγελος, Ασπρονήσια και Μαράθι) με το «πειρατικό” καραβάκι, που κάνει καθημερινά δρομολόγια!
13.Μη φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις πατσαβουρόπιτα, ντόπια μυζήθρα, πουγκάκια, παστό κολιό και για…χώνεψη σουμάδα!




Παναγιά του Κάστρου Λέρος Δωδεκάνησα..
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology