Χάσε βάρος με μία μόνο αλλαγή

Τα τρόφιμα είναι τα εργαλεία μας. Αυτά καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές και κατ’ επέκταση τον έλεγχο του βάρους μας. Φανταστείτε να είστε αρκετές ώρες της ημέρας.. σε ένα χώρο γεμάτο με γλυκά, αλμυρά σνακς όπως πατατάκια και διάφορα άλλα αντίστοιχα τρόφιμα. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Όταν πεινάτε να τρώτε αυτά και τίποτα άλλο.
γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc, www.nutrimed.gr
Φανταστείτε τώρα να είστε σε ένα χώρο όπου έχετε αφθονία φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης… πώς πιστεύετε ότι θα σας επηρεάσει; Αναγκαστικά όταν πεινάτε θα διαλέξετε κάτι από αυτά να καταναλώσετε.
Το συμπέρασμα; Τα τρόφιμα που έχουμε γύρω μας είναι αυτά που θα καθορίσουν την πορεία της διατροφής μας αλλά και του βάρους. Γι’ αυτό η αγορά των τροφίμων και η επίσκεψη στο super market, μανάβικο, κρεοπωλείο κτλ είναι το Α και το Ω για να ελέγξεις αποτελεσματικά τη διατροφή σου! Τις ημέρες ή εβδομάδες που δε θα έχεις προλάβει να ψωνίσεις τρόφιμα και να ψωνίσεις ΣΩΣΤΑ, θα είναι και οι περιπτώσεις που θα κάνεις τα διατροφικά σου ατοπήματα…

Δημιούργησε λίστα αγορών!

Η λίστα είναι ένα βοηθητικό εργαλείο για να ψωνίζεις με ευκολία και να επικεντρώνεσαι στις ισορροπημένες σου επιλογές, μένοντας προσηλωμένος/η στους διατροφικούς σου στόχους. Φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να παρασυρθείς από προσφορές και διαφημίσεις και να αγοράσεις τρόφιμα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, κέικ, σοκολάτες και άλλα αλμυρά και γλυκά snacks, και κατ’ επέκταση να τα έχεις μετά στο σπίτι ή στη δουλειά και να υποκύπτεις σε τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα σου.
Επίσης, έχοντας οργανώσει τα ψώνια σου, θα έχεις πάντα διαθέσιμες στην κουζίνα σου τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τα φαγητά που έχεις προγραμματίσει να μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, όταν πεινάσεις θα έχεις αυτό που χρειάζεσαι και δύσκολα θα ενδώσεις στον πειρασμό να παραγγείλλεις κάτι απ’ έξω και να διαταράξεις τη διατροφή σου.
Ήξερες ότι υπάρχουν ακόμα και έρευνες που έχουν δείξει ότι το να οργανώσεις τα ψώνια σου με μια λίστα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και ακόμα και σε απώλεια βάρους ; Κι όμως η δημιουργία λίστας supermarket έχει συνδεθεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος στα άτομα που ακολουθούσαν αυτόν τον τρόπο οργάνωσης, συγκριτικά με αυτά που έκαναν πιο αυθόρμητες και παρορμητικές αγορές.

Ψώνισε τη σωστή στιγμή

Όταν πηγαίνεις για ψώνια, ακόμα κι αν ψωνίζεις με λίστα αγορών, φρόντισε να μην είσαι με «άδειο στομάχι». Η αίσθηση της πείνας θα κάνει το μυαλό σου να «παίξει» περίεργα διατροφικά παιχνίδια και να σε παρασύρει σε τρόφιμα τα οποία θα είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος και κατά συνέπεια σε θερμίδες.

Φτιάξε σωστά τη λίστα σου

Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να χωρίσεις τη λίστα σου σε κατηγορίες τροφίμων με βάση και τη Μεσογειακή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής άλεσης όπως δημητριακά πρωινού, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών κτλ, κρεατικά, ψάρια, πουλερικά, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά.) ή σε κατηγορίες ανάλογα με το που βρίσκονται τα τρόφιμα που χρειάζεσαι, στο supermarket που συνηθίζεις να επισκέπτεσαι.
Επίσης, αρκετά αποτελεσματικό στο να μην ξεχάσεις κάτι που χρειάζεσαι, είναι να έχεις ένα χαρτάκι κολλημένο στο ψυγείο σου και κάθε φορά που διαπιστώνεις ότι έχεις έλλειψη σε κάποιο τρόφιμο, να το σημειώνεις εκείνη την στιγμή, όπως μπορεί να κάνει και κάθε μέλος της οικογένειας.
Αν όμως δεν θες να χρησιμοποιήσεις ούτε χαρτί, ούτε μολύβι, η λύση για σένα είναι η πληθώρα εφαρμογών που υπάρχουν για τη δημιουργία λίστας στο smartphone σου.
Θυμήσου! Η οργάνωση και ο έλεγχος του βάρους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα!

πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology