Σαρακοστή και Υγεία: Η νηστεία κάνει θαύματα

Η νηστεία, πέρα από την αναμφισβήτητη θρησκευτική της αξία και τις ηθικές αξίες που ενδυναμώνει, όπως την εγκράτεια και την αποχή από πειρασμούς, καταχρήσεις και άσχημες σκέψεις, είναι παράλληλα ευεργετική και για την υγεία μας..
Για την ακρίβεια, η νηστεία κάνει θαύματα! Αρκεί βέβαια να γίνεται με σωστό τρόπο και χωρίς ακρότητες.

Η περίοδος της νηστείας, και ειδικότερα της Μεγάλης Σαρακοστής που διανύουμε, είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την υπερβολική κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης – προϊόντα που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και υψηλή πίεση. Έτσι η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας, βοηθά καταρχήν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη ελαιόλαδου -η κυριότερη πηγή καλού φυτικού λίπους-, ξηρών καρπών και νηστίσιμων εδεσμάτων, όπως ο χαλβάς και το ταχίνι, ενισχύουν τον οργανισμό μας με καλές λιπαρές ουσίες.

Σημαντικότατο πλεονέκτημα της νηστείας είναι σίγουρα και η αυξημένη διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην καλή λειτουργικότητα του πεπτικού σωλήνα, στη μείωση εκδήλωσης καρκίνων του παχέος εντέρου αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα.

Τα θαλασσινά που επιτρέπονται κατά τη νηστεία είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν τα απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βοηθούν την καρδιά, το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα αλλά και την πνευματική εγρήγορση.

Τα ευεργετικότατα όσπρια, σε συνδυασμό με τα θαλασσινά, προσφέρουν πρωτεΐνες που αντικαθιστούν εκείνες που δεν παίρνει ο οργανισμός λόγω αποχής από τροφές ζωικής προέλευσης. Επίσης ο συνδυασμός αυτός προσφέρει βιταμίνη Β12, σίδηρο και φολικό οξύ.

Επίσης όταν νηστεύουμε σωστά, μειώνονται και κάποια περιττά κιλά. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν γίνεται υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού και ελαιόλαδου.

Αναφορικά με το απαραίτητο για τον οργανισμό ασβέστιο, σε μια περίοδο νηστείας αυτό προσφέρεται στον οργανισμό μέσω των λαχανικών και των ξηρών καρπών που καταναλώνουμε.



Βλέπουμε λοιπόν ότι η νηστεία δεν είναι μόνο καλή από θρησκευτικής απόψεως, αλλά, όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία.

Φυσικά πρέπει να τονισθεί ότι άτομα με προβλήματα υγείας οφείλουν να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αρχίσουν να νηστεύουν. Επίσης δεν πρέπει να νηστεύουν για μεγάλες περιόδους οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, τα μικρά παιδιά και άτομα με έλλειψη σιδήρου.

ΠΗΓΗ:
https://simeiakairwn.wordpress.com 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology