Ο θρεπτικός και ...ευαίσθητος αρακάς. Ο αρακάς είναι πολύ θρεπτικός, αλλά και πολύ.. ευαίσθητος, όταν είναι φρέσκος. Ένα μόλις 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει χάσει ήδη σχεδόν το 20% της θρεπτικής του δύναμης. Δεδομένου ότι έχει και πολύ μικρή περίοδο που βρίσκεται στην εποχή του, στρεφόμαστε στο κατεψυγμένο ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή λύση για το καθημερινό τραπέζι.
Ο αρακάς θεωρείται πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έχει ακόμη κάλιο, λίγο νάτριο, πολύτιμο φώσφορο και καροτίνη. Στον αρακά θα βρούμε ακόμη λίγη βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ο αρακάς είναι τρόφιμο που παρέχει στον οργανισμό αρκετή ενέργεια (80 θερμίδες στα 100 γρ ο νερόβραστος), ωστόσο έρευνα στο παρελθόν είχε δείξει πως μαζί με τις φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, ο αρακάς μπορεί να είναι το κλειδί για επιτυχημένο αδυνάτισμα.
Ο αρακάς και η σχέση του με τη δίαιτα. Την προαναφερθείσα έρευνα είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Διατροφής του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Τορόντο του Καναδά, εξετάζοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 9 προγενέστερων κλινικών μελετών. Σύμφωνα με το αποτελέσματα οι εθελοντές που καταναλώνουν καθημερινά 1 μερίδα αρακά, φασόλια, ρεβίθια ή φακές αισθάνονταν κατά 31% πιο χορτασμένοι απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν άλλα φαγητά. Για απώλεια περιττών κιλών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Σιβενπάιπερ, η ιδανική ποσότητα είναι 160 γραμμάρια (σχεδόν 1 φλιτζάνι). Ωστόσο, ούτε καν ο 1 στους 10 ενήλικες δεν τρώει κάθε μέρα αρακά, φασόλια, ρεβίθια ή φακές, ενώ περισσότερο από το 90% των προγραμμάτων αδυνατίσματος αποτυγχάνουν, εξαιτίας της πείνας και της λαχτάρας για φαγητό που νιώθουν όσοι υποβάλλονται σε δίαιτα.
Σε ποιους κάνει ιδιαίτερο καλό ο αρακάς. Σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση (λόγω του καλίου), σε άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας (λόγω των φυτικών ινών) και σε όσους έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον αρακά. Όσοι έχουν θέμα νεφρικής ανεπάρκειας (οξείας ή χρόνιας).
πηγή:www.icookgreek.com
Tags:
διατροφή