Η «Έξοδος του Μεσολογγίου»

Η «Έξοδος του Μεσολογγίου» είναι η ηρωική έξοδος που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί..
Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.
 Ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους εχθρούς.
Ένα νέο κύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε μετά το γεγονός της εξόδου που επηρέασε την ευρωπαϊκή διπλωματία για τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων.
Ο Κήπος των Ηρώων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Μεσολογγίου. Επισκεπτόμαστε τον κήπο των ηρώων. Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν δεκατεσσάρων στρεμμάτων στην οποία  θάφτηκαν οι ήρωες της εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology