Άγιο Όρος: Ο Παράδεισος στη γη

Το Άγιο Όρο είναι το σημείο που ενώνεται η γη με τον ουρανό, η γη με τον Παράδεισο και οι άνθρωποι με τον Θεό. Το Άγιον Όρος είναι.. το σπίτι της Θεοτόκου, είναι ο μοναδικός τόπος στη γη που δοξάζεται η Θεοτόκος τόσο πολύ και μάλιστα ακατάπαυστα.
Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου

Θαρρείς πως τα ουράνια χαμηλώνουν μόνα τους, για να ζεις πάνω στις νεφέλες, έτσι, για να πάρεις μία γλυκιά γεύση από τον Παράδεισο της Βασιλείας των Ουρανών.

Γιατί ονομάζεται η χερσόνησος του Άθω, Περιβόλι της Παναγιάς;

Η παράδοση θέλει την Παρθένο Μαρία, να ταξιδεύει με πλοίο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, για την Κύπρο για να επισκεφτούν τον Λάζαρο.

Ξαφνικά, έπεσαν σε θαλασσοταραχή και βρέθηκαν έξω από τον Άθω, τότε αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν εκεί για να βρουν καταφύγιο. Αποβιβάστηκαν στο λιμανάκι που σήμερα βρίσκεται η Μονή Ιβήρων.

Όταν η Παναγία πάτησε το πόδι Της στον Άθω, κοίταξε τριγύρω Της και εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της περιοχής. Τότε ζήτησε από τον Υιό Της και Θεό μας, να Της Χαρίσει την χερσόνησο με σκοπό να δοξάζεται εκεί το Όνομά Της.

Τότε ακούστηκε από τον Ουρανό μία φωνή, που έλεγε: «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι».

Ο Κύριος με αυτά τα λόγια κληροδότησε αυτόν τον Ευλογημένο τόπο στην Μητέρα Του.

Από τότε λοιπόν, η χερσόνησος του Άθω, ονομάζεται ‘’Περιβόλι της Παναγιάς’’.

Σε αυτό το Ευλογημένο Περιβόλι, νιώθεις την παρουσία της Κυρίας Θεοτόκου, πιο έντονα, νιώθεις πως κάπου θα Την συναντήσεις, πως κάπου υπάρχει ως ‘’άνθρωπος’’ και θα πας να Την βρεις.

Μοναχοί κάθε ηλικίας, Προσεύχονται ακατάπαυστα στη Θεοτόκο και τον Υιό Της. Αντικρίζεις βλέμματα χαμένα σε ουράνια μέθη και χείλη ψιθυριστά να λένε ‘’Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς’’ και ‘’Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με’’.

Βλέπεις υπερήλικες γέροντες να μιλούν για την Μάνα μας Παναγία και να συγκινούνται και να κλαίνε σαν μωρά παιδιά για την αγάπη που έχουν στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Στο Άγιον Όρος, όμως, δεν σέβονται μόνο οι άνθρωποι την Θεοτόκο και γενικά τον Πλάστη μας Θεό… υπάρχει μεγάλος σεβασμός και από τα ζώα.

Τρανταχτό και αδιάψευστο παράδειγμα και Θαύμα είναι πως σε κάποια Θεία Λειτουργία, την ώρα που έψαλλαν οι μοναχοί το: «Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών.

Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν, την όντως Θεοτόκον, Σε μεγαλύνομεν», τα πουλάκια που βρίσκονταν έξω από το μοναστήρι, έπαψαν από σεβασμό να κελαηδούν, ενώ όταν τελείωσε ο ύμνος, αυτά άρχισαν πάλι το δικό τους τραγούδι.

Τόπος ευλογημένος, τόπος «παραγωγής» Αγίων!

Δεν είναι λίγες οι Άγιες μορφές, που έχουν φωτοστεφανωθεί από τον Κύριο και έχουν καταχωρηθεί στο Θείο Στράτευμα.

Αυτοί οι σύγχρονοι Άγιοι, έχουν ποτίσει το Άγιον Όρος με τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους, με ιδρώτα μόχθου για απαλλαγή από κάθε τι κοσμικό και με δάκρυα Προσευχής και αγάπης.

Αυτό είναι το Περιβόλι της Παναγίας μας, ο Παράδεισος στη γη!

πηγή:https://ieramonopatia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology