Έχετε μπούκωμα; Καταρροή; «Βαρύ» κεφάλι; Τα βασικά για την ιγμορίτιδα [vid] Από Μιχάλης Θερμόπουλος

 
Έχετε πόνο στο μέτωπο, ή ανάμεσα στα μάτια; Μήπως έχετε πονόδοντο στα δόντια της άνω γνάθου; Νιώθετε το κεφάλι σας “βαρύ”, σαν να έχετε μπούκωμα σε όλο το πρόσωπο, μαζί με βουλωμένη μύτη και ρινική συμφόρηση ή καταρροή; Μπορεί να έχετε μια αρκετά κοινή ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους αυτές τις μέρες με τον άστατο καιρό: ιγμορίτιδα.

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Στην ιγμορίτιδα, το οίδημα αυτό προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο η το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια η ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Όταν το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, τότε υπάρχει ιγμορίτιδα.
 
Τύποι ιγμορίτιδας 

Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες.
Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά αναπτύσσεται γρήγορα και διαρκεί 7 έως 10 ημέρες, αν και μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.
Η υποξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει 4 έως 12 εβδομάδες.
Η υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα ορίζεται ως τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια ετησίως χωρίς συνεχή συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων αυτών.


Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί είναι:
Πονοκέφαλος
Αίσθημα τάσης προσώπου
Ρινική συμφόρηση
Πυώδης ρινόρροια
Βήχας
Κακοδιαθεσία
Χαμηλός πυρετός (δέκατα)
Πονόδοντος
Κακοσμία στόματος



Αριστερά: Ιγμόρια (sinuses), Δεξιά: Τα βακτήρια στην βλέννα προκαλούν φλεγμονή
Επιπλοκές

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ιγμορίτιδα, μπορεί να προκαλέσει:
Βλενογοννοκήλη
Οστεομυελίτιδα οστών του κρανίου
Μηνιγγίτιδα
Εγκεφαλικό απόστημα
Επέκταση της φλεγμονής στο μάτι με συνέπεια διπλωπία, ή και τύφλωση



Σπάνιες Επιπλοκές: Μόνο ένα στρώμα οστού διαχωρίζει τα ιγμόρια από τον εγκέφαλο. Είναι σπάνιο, αλλά αν η ιγμορίτιδα διαπεράσει αυτό το οστό, μπορεί να μολύνει το εξωτερικό περίβλημα του εγκεφάλου ή και τον ίδιο τον εγκέφαλο. Εξίσου σπάνιο, αλλά έχει συμβεί, είναι η ιγμορίτιδα να εξαπλωθεί στην κοιλότητα του ματιού, προκαλώντας μόλυνση που θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα και τύφλωση. Λιγότερο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν κρίσεις άσθματος και απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης, τα οποία πάντως είναι προσωρινά.
Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.
Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. Αλλιώς, γεμίστε ένα μπολ/κατσαρόλα με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο για να παγιδεύσετε τον ατμό και αναπνέετε κανονικά.
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό. (Αλλά όχι υπερβολικά υγρό, αφού τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες).
Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.


Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.webmd.com

πηγή: https://www.iatropedia.gr/ 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology